Tennisarm of Tenniselleboog

U heeft geen pijnstillers, injecties of dure shockwave-behandeling nodig. Wat u nodig heeft is een beetje achtergrondkennis en een effectief programma om u pijnvrij te houden.

Wat veroorzaakt een tennisarm?

U heeft aanhoudende pijn in uw elleboog en u wilt weten of er een tennisarm achter kan zitten? U vindt hier de meest voorkomende symptomen van een tennisarm en twee eenvoudige tests die u kunnen helpen.

Symptomen

De tennisarm wordt gekenmerkt door pijn in het gebied van het buitenste bot van de elleboog, waarbij bepaalde punten vaak bijzonder gevoelig zijn voor druk. De pijn kan uitstralen naar de spieren van de onderarm, soms naar de pols (muisarm) en de vingers. Pijn bij het geven van een hand en bij het dragen of vasthouden van voorwerpen, met name wanneer het ellebooggewricht wordt gestrekt en de onderarm naar binnen wordt gedraaid. Bij acute klachten aan de elleboog zijn zelfs de lichtste activiteiten niet langer pijnloos. In deze fase zeggen veel patiënten ook last te hebben van pijn gedurende de nacht en rust. Als de tennisarm zich eenmaal heeft verspreid, dragen sommigen hun arm in de pijngerelateerde houding.

Twee eenvoudige zelftests 

De Cozen-test: Vraag uw partner, een ander familielid of vriend om u te helpen met deze test. De uitvoering is te zien op onderstaande afbeelding. 

De Lift-test: Dit is zeer eenvoudig. Probeer een stoel aan één stoelpoot op te tillen. Als de pijn aan de buitenkant van de elleboog kan worden opgeroepen, is de test positief. 

Risico en frequentie 

De belangrijkste rol wordt gespeeld door bepaalde repetitieve handbewegingen. Deze kunnen werkgerelateerde zijn of optreden door sportactiviteiten. Kenmerkend zijn de bewegingen waarbij de pols vaak naar buiten wordt gebogen wanneer de elleboog wordt gestrekt. 

 

Komt het vaak voor?

Ongeveer 9% van alle Nederlanders krijgt elk jaar een tennisarm. Meestal tussen de leeftijd van 36 en 58 jaar en kan in 80% van de gevallen worden behandeld met therapie. Bij sommigen worden de symptomen echter chronisch, wat een operatie noodzakelijk kan maken. Het is zeker dat het drie tot vier keer zo vaak voorkomt aan de rechterarm. De tennisarm is dus een ziekte van de gebruiksarm. 

Hoe krijg je een tennisarm? 

Eenzijdige bewegingen en overbelasting kunnen leiden tot een tennisarm. Dit komt omdat bepaalde bewegingspatronen, zoals die in de tennissport, kantoor- en computerwerk, uw strekspieren permanent belasten. Een disbalans tussen flexuren en etensuren is het gevolg van dit intensieve gebruik.

Om optimaal te kunnen functioneren zijn uw extensoren afhankelijk van uw ellebooggewricht. Monotone werkzaamheden of veelvuldig herhaalde bewegingen resulteren in te hoge spanning in de spieren en fascia. Bovendien moeten de flexuren met alle macht tegenspannen om het evenwicht zo goed mogelijk te bewaren.

Op een gegeven moment wordt de belasting een overbelasting en ontstaat er een biomechanisch probleem: de kracht waarmee de peesaanhechting aan het opperarmbeen trekt is gewoonweg te groot. Op dat moment overstijgt de druk op uw elleboog het vermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen. Tegelijkertijd lijden de bloedcirculatie en de voeding van de spieren eronder.

Alarmpijn

Wij geloven dat de pijn wordt veroorzaakt door een verkeerde belasting of overbelasting. Naast pijn door overbelasting is er nog een ander soort pijn die wij alarmpijn noemen. Bij dit soort pijn waarschuwt uw lichaam u dat de trekspanning in een bepaald gebied de overhand heeft genomen en dat er ernstige schade aan het gewricht dreigt. Om dit te voorkomen, sturen de hersenen de alarmpijn naar de exacte plaats van gevaar. In dit geval de buitenzijde van de elleboog.

Onze aanpak 

Een zinvolle behandeling van de tennisarm moet daarom aan twee dingen voldoen: aan de ene kant moet het de alarmpijn uitschakelen of de oorzaak wegnemen. Aan de andere kant moet ze de tractie op de pees verminderen om het lichaam de kans te geven het genezingsproces op de pees te starten. Beide kunnen echter alleen slagen als de te hoge spanning rondom de elleboog langdurig wordt verlaagd. De behandeling volgens Liebscher & Bracht concentreert zich daarom op de spanning in de spieren en fascia van uw onderarm.

 

osteopressuur pijn pijntherapie shockwave fysiotherapie osteopathie sport blessure driehuis velsen IJmuiden Velserbroek

Osteopressuur bij (acute) pijn

Osteopressuur vormt de basis van onze pijntherapie. Onze meer dan 30 jaar lange ervaring in de toepassing van osteopressuur laat een zeer hoge en snelle effectiviteit zien bij alle soorten pijn. Onze manuele therapeutische methode is gebaseerd op de zogenaamde interstitiële receptoren. Ze bevinden zich in het periosteum en meten de spanningstoestand van uw spieren en fascia. Ze sturen deze informatie naar de hersenen. Als ze te hoge spanningen registreren, wordt deze informatie doorgegeven aan de hersenen en wordt een pijnsignaal teruggestuurd.  Wij noemen deze pijn ‘alarmpijn’ omdat ze een belangrijke functie heeft: ze wijzen u erop dat u die bewegingen moet vermijden die leiden tot langdurige schade aan uw spier- en skeletstelsel. Het is daarom belangrijk om te begrijpen dat deze pijn op zich niet slecht is. Integendeel, we kunnen deze pijn gebruiken om ons lichaam te leren kennen en ons leven op lange termijn pijnvrij te maken.

Wij gebruiken de interstitiële receptoren ook voor uw tennisarm. Tijdens  de behandelingen drukken we op deze receptoren om de spanning te verminderen. De programma’s in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de spier- en fasciae spanningen worden op deze manier gereset. Uw lichaam reageert onmiddellijk. De opgebouwde spanningen en pijn nemen af.

Oefeningen in plaats van operaties 

Als uw acute pijn duidelijk is afgenomen dankzij de osteopressuur, is het belangrijk dat u nieuwe spanningen voorkomt. Ook als u geen gebruik hebt gemaakt van osteopressuur, kunt u gemakkelijk oude pijnprogramma’s in uw hersenen verwijderen en nieuwe pijnvrije programma’s implementeren. Wij leren u hoe.

Met onze oefeningen kunt u uw hersenen nieuwe bewegingspatronen aanbieden die zorgen voor een optimale functie en mobiliteit van spieren en gewrichten. En het beste van allemaal: u zult pijnvrij zijn, zonder medicijnen of operatie.

De Pijnvrij Methode, The better approach to pain!