Restless Legs

Wanneer je benen geen rust kunnen vinden

Regelrechte onrust in de benen, een gevoel alsof mieren door je bloedvaten kruipen. Restless Legs is een syndroom dat zich op verschillende manieren manifesteert en dat zich ook kan voordoen in andere delen van je lichaam. 

onrustige benen, restless Legs syndroom pijnvrijmethode pijntherapeut velsen driehuis hjkarssen

Het syndroom heeft vele gezichten. De meesten voelen getrek in hun benen, anderen een tintelend gevoel. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze hebben de neiging om hun benen te bewegen. Sommigen moeten met hun benen of voeten ronddraaien, andere patiënten kunnen het niet laten om tot diep in de nacht rond te lopen. Want dit is vaak het enige wat helpt. Maar daarmee is het probleem niet opgelost. Op een gegeven moment moeten de benen rusten en dan begint het “feest” opnieuw. Uiteindelijk valt men in slaap door uitputting. 

Het kan iedereen overkomen  

Niet alleen ouderen hebben last, maar ook veel jongeren hebben last van restless legs. Het treft ook vaak zwangere vrouwen. Ze hebben het grote voordeel dat het meestal weer verdwijnt na de zwangerschap. De oorzaak is nog steeds niet duidelijk. Bij zwangere vrouwen wordt vaak een tekort aan ijzer en/of magnesium vastgesteld. Compensatie d.m.v. voedingssupplementen blijkt weinig zin te hebben. Het lijkt erop dat de ziekte erfelijk kan zijn.  

De psyche speelt ook een rol  

Tot nu toe werden reuma en een gebrek aan ijzer en vitaminen als mogelijke oorzaken vermoed. Dit zou passen bij het fenomeen, dat het vooral veel zwangere vrouwen treft en bij wie de ziekte even snel verdwijnt. Deze groep heeft het vaakst last van ijzertekort en heeft extra foliumzuur nodig. Daarnaast kunnen bepaalde geneesmiddelen (zoals antidepressiva) de ziekte veroorzaken. Artsen gaan er echter ook vanuit dat de psyche een belangrijke rol speelt. Psychologische ondersteuning is in ieder geval het proberen waard en kan ook uw lichamelijk welzijn herstellen. 

Is behandeling met dopamine tegen Restless Legs zinvol? 

De conventionele benadering van het syndroom is toediening van geneesmiddelen met soms aanzienlijke bijwerkingen. Als u ernstige symptomen heeft, zal uw huisarts u waarschijnlijk naar een neuroloog sturen, die u zelfs een geneesmiddel tegen Parkinson met L-dopa kan voorschrijven. Een totaal verkeerde benadering, volgens ons. 

Waarom schieten met een kanon op een mug? Want de verklaring van uw klachten is eigenlijk heel eenvoudig: met De Pijnvrij Methode van Liebscher & Bracht introduceren we een andere kijk op het lijden van patiënten met het Restless Leg Syndroom.  

Voor ons ligt de belangrijkste reden in te hoge myofasciale spanning met gelijktijdige inactiviteit. 

Bij de behandeling beginnen we precies daar waar de overspanningstoestanden zich voordoen, namelijk bij de overbelaste spieren en fascia die een alarmpijn vanuit de hersenen veroorzaken. U hoeft de klachten niet noodzakelijkerwijs met medicijnen te onderdrukken.  

Bij De Pijnvrij Methode van Liebscher & Bracht behandelen wij onze patiënten in eerste instantie met osteopressuur. In de tweede stap begeleiden wij u bij het verminderen van de te hoge spanningen en het benutten van bewegingspotentieel. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat uw spieren en fascia worden voorzien van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren. 

osteopressuur pijn pijntherapie shockwave fysiotherapie osteopathie sport blessure driehuis velsen IJmuiden Velserbroek

Volgens ons is de pijn en de rusteloosheid niets anders dan ‘A cry for help’ van uw lichaam om de eenzijdige belasting en inflexibiliteit te verminderen. Wij laten u graag zien hoe u dit eenvoudig en snel, en vooral zonder medicatie, kunt bereiken. 

Hoe ontwikkelt de pijn zich? 

De pijntherapie is volgens De Pijnvrij Methode van Liebscher & Bracht gebaseerd op een ander begrip van pijn. Volgens onze overtuiging spelen verhoogde myofasciale spanningen een belangrijke rol bij vele soorten pijn.  

De natuur heeft ons uitgerust met een uniek bewegingsapparaat. Het geeft ons een enorm potentieel om een grote verscheidenheid aan bewegingen uit te voeren. Maar we zitten het grootste deel van de dag en bewegen eenzijdig en routinematig. Slecht 10% van ons potentieel wordt daadwerkelijk gebruikt. En dit blijft niet zonder gevolgen. 

Onze hersenen stellen zich in op deze bewegingspatronen en slaan dit op in de zogenaamde basale ganglia. Dit stelt ons in staat om bewegingen sneller en nauwkeuriger te implementeren in ons dagelijks leven. Wanneer we ons bewegingspotentieel slechts minimaal benutten, rekken we de spieren en fascia niet volledig uit. Ze reageren door bovenmatige spanning en worden steeds onwrikbaarder. De antagonisten proberen zich ertegen te verzetten. 

Geen wonder dus dat er een hoge mate van kracht wordt gecreëerd die de gezamenlijke structuren beïnvloedt. Slijtage treedt op en deze wordt via receptoren in het periost naar de hersenen verstuurd als een dreigingssignaal. In het periaqueductale grijs, een gebied in de middenhersenen, wordt het signaal ontvangen en wordt een pijnsignaal afgegeven. Deze pijn is een alarmsignaal van ons lichaam.  

Relatief veel mensen lijden aan Restless Legs 

Sommige patiënten zijn zich er zelfs niet eens van bewust dat hun symptomen verband kunnen houden met het Restless Legs Syndroom. Het aantal mensen dat hieraan lijdt is relatief hoog. Het is uiterst pijnlijk, omdat men niet in slaap kan vallen of doorslapen als gevolg van ongecontroleerde beenbewegingen. Restless Legs uit zich in een constante trekkracht, tintelingen of drang om te bewegen. Deze zenuwachtige klachten treden alleen op wanneer de patiënt tot rust komt. 

Wat is het? 

Soms worstelt men al jaren met deze symptomen omdat ze denken dat het geen ziekte is. Het treedt op in bed of tijdens rustige bezigheden, zoals langdurig zitten, autorijden of zittend werken. Meer vrouwen lijden aan dit syndroom dan mannen, en de laatste jaren is er steeds meer bewijs dat deze ziekte ook van ouders of kinderen kan worden overgedragen. 

Meestal gaat het om volwassenen vanaf de leeftijd van 30 jaar. Geschat wordt dat 5 tot 10% van de bevolking lijdt aan het syndroom. Naast de benen kunnen ook de armen van tijd tot tijd worden aangetast. Het echte lijden is niet de beweging van de benen, maar verstoring van de slaap. Het lichaam kan niet meer herstellen en men is de hele dag moe en uitgeput. Dit kan leiden tot andere ernstige ziekten zoals depressie. 

De symptomen zijn meestal duidelijk omdat de patiënten een ongebruikelijke drang hebben om hun benen te bewegen. Tegelijkertijd is er vaak een tintelend gevoel, alsof er kleine insecten over de huid rennen. Maar er kan ook pijn optreden, vaak de kuiten. Het ongemak martelt de getroffen persoon terwijl hij wakker is. De klachten zijn vooral storend wanneer men daadwerkelijk wil rusten of zelfs in slaap wil vallen. Dan voorkomen ze een diepe en rustgevende slaap, die op lange termijn kan leiden tot een burn-out. 

Op een gegeven moment voelt men zich in de loop van de dag niet in staat om taken en verplichtingen te vervullen. Werken wordt een kwelling en de prestaties worden steeds minder. Het kan leiden tot ingrijpende veranderingen in het professionele en sociale leven. Daarnaast neemt het risico op ongevallen toe door gebrek aan concentratie. Sommigen kunnen zeer verschillende angststoornissen ontwikkelen.  

De oorzaken van Restless Legs 

De volledige oorzaak is nog niet opgehelderd. Het is duidelijk dat het bij vrijwel elke leeftijdsgroep en beide geslachten voorkomt. Maar ook de genetica speelt hierbij een rol. Er wordt aangenomen dat ongeveer 60% van de gediagnosticeerde gevallen genetisch bepaald zijn. De bijbehorende genen worden van ouders op kinderen overgedragen, waarbij de volgende generatie meestal meer last heeft. Wetenschappers hebben vier risicogenen kunnen identificeren. 

De overige 40% kan worden toegeschreven aan andere oorzaken, zoals hormonale stoornissen of een verminderde ijzerstofwisseling. Maar ook stoppen met geneesmiddelen, reumatische artritis of nieraandoeningen kunnen een rol spelen. Andere deskundigen gaan ervan uit dat het dopaminemetabolisme in de hersenen van de getroffenen verstoord is. 

De Pijnvrij Methode van Liebscher & Bracht bij Restless Legs 

Wij vertrouwen niet op bestaande geneeswijzen voor diverse ziekten zoals het Restless Legs Syndroom, omdat deze alleen de symptomen elimineren maar niet de oorzaak. De symptomen komen dus onmiddellijk terug zodra het effect van de medicatie afneemt. 

fysiotherapie osteopathie driehuis hoofdpijn migraine nekklachten schouderklachten pijnklachten spierklachten armklachten rugklachten knieklachten enkelklachten fibromyalgie

Wij kiezen nieuwe behandelingswegen om de oorzaak aan te pakken. Er worden verschillende therapieën gebruikt en vooral osteopressuur is geschikt. In combinatie met verschillende oefeningen, die zijn afgestemd op het betreffende ziektebeeld en met de beproefde fasciale rolmassage, kunnen we zeer goede behandelresultaten laten zien. 

Met osteopressuur hebben we vaak verbluffend veel succes geboekt met onze unieke, innovatieve pijnbehandeling. 

Behandelen volgens De Pijnvrij Methode van Liebscher & Bracht 

De pijnspecialisten Dr. Petra Bracht en Roland Liebscher-Bracht hebben een nieuwe, zeer efficiënte en tegelijkertijd duurzame behandelmethode gevonden voor deze uitputtende en slepende ziekte.  

Hieronder valt osteopressuur, waarbij wij verschillende van de 72 belangrijke lichaamspunten behandelen om specifiek pijn te beïnvloeden die wordt veroorzaak door spieren en fascia. 

Het primaire doel van onze pijntherapie is om ons lichaam de kans te geven zichzelf te genezen door te hoge spanningstoestanden los te laten. 

Het gaat niet zozeer om het behandelen van pijn als wel om het in evenwicht brengen van de lichaamsfuncties die het lijden vaak veroorzaken. Daarom hebben andere therapieën nauwelijks blijvend effect, omdat de oorzaken niet worden weggenomen. Pas als de oorzaak is weggenomen, kan het lichaam weer gezond slapen. 

Symptomen 

Velen weten het maar al te goed: je wordt ’s nachts wakker, je weet niet precies wat er met je benen gebeurt. Sommigen voelen het als jeuk, anderen een scheurend gevoel, steken of trekken. Het is altijd dezelfde ziekte. Maar hoe het zich manifesteert, varieert. Het is te vaak een onderschatte, maar ernstige klacht die steeds heviger kan worden. 

Er wordt aangenomen dat ongeveer 5 tot 10% van de bevolking last heeft. Het kan de kwaliteit van leven verminderen, het dagelijks leven beperken en grotendeels bepalen. Bij deze neurologische aandoening zijn de benen meestal aangetast , maar ook de armen. 

Het lijden is vaak zeer groot en kan als de symptomen niet worden behandeld, toenemen tot een ondraaglijke permanente toestand. Maar wie de symptomen tijdig herkent, kan behandeld worden en een groot deel van de levenskwaliteit terugkrijgen. 

Herkenbare symptomen 

  • Onweerstaanbare bewegingsdrang
  • Pijn in de vorm van druk in de benen
  • Gevoel alsof naalden in je worden gestoken
  • Gevoel alsof mieren door je aderen kruipen
  • Soms beven

De toestand verbetert tijdelijk door gerichte beweging van de pijnlijke gebieden. Wie ’s nachts wakker wordt met deze klachten moet vaak opstaan en bewegen. De bewegingsdrang is ’s avonds of ’s nachts erger dan overdag.  Overdag worden de patiënten geplaagd door vermoeidheid. Ze zijn daarom beperkt in hun aandacht en concentratie. Er is ook de dreiging van chronische slaapstoornissen. Ze lijden overdag onder het feit dat ze niet lang stil kunnen zitten. Urenlang op het werk, in de trein of in de auto wordt steeds moeilijker.

Hoe kunnen de klachten worden verlicht?

Wanneer u Restless Legs vermoedt, aarzel dan niet om uw huisarts te raadplegen. Met behulp van een neurologisch onderzoek en bloedonderzoek kan de diagnose snel en betrouwbaar worden gesteld. Uw behandelend arts zal u waarschijnlijk als eerste stap ijzertabletten voorschrijven. Daarnaast zijn er verschillende dopamineproducten die ook door een arts kunnen worden voorgeschreven. 

Oorzaken van Restless Legs 

Waar komt dit fenomeen vandaan? U wilt ontspannen op de bank of vroeg naar bed na een zeer inspannende dag. Maar je lichaam steekt er een stokje voor omdat je benen gewoon niet kalmeren. In plaats daarvan voel je de drang om te bewegen. Dan heeft u zeer waarschijnlijk last van Restless Legs. Veel klinische beelden zijn vandaag de dag uitgebreid onderzocht. RLS is echter nog steeds grotendeels een mysterie. 

De pijnspecialisten Dr. Petra Bracht en Roland Liebscher-Bracht hebben een eigen verklarend model voor de pijn, dat zich vooral richt op te hoge myofasciale spanningen. 

Het syndroom treedt op wanneer spier-fasciae overbelasting en gelijktijdige inactiviteit ertoe leiden dat het lichaam zichzelf wil helpen. Deze fysieke tegenstrijdigheid veroorzaakt dit onaangename tintelende gevoel op de huid en de nervositeit in de ledematen. Uit jarenlange ervaring in de behandeling van patiënten met dergelijke klachten weten we dat er vaak een bepaalde achtergrond is: spierspanning kan ervoor zorgen dat de zenuwen bekneld raken. 

Het doel van een behandeling moet daarom niet zijn om deze spanningen met medicijnen te onderdrukken, maar om te werken aan de oorzaak. Dus kom in beweging en stimuleer de bloedcirculatie. Wanneer u ’s avonds nog een wandeling maakt, kunt u de symptomen tegengaan. 

Wij laten u graag zien wat wij met osteopressuur en de speciale oefeningen kunnen doen om van Restless Legs af te komen. 

Uw benen worden onrustig als de cellen in de spieren en de fascia niet voldoende van voedingsstoffen worden voorzien. Dan is het tijd om de spieren te activeren, wandelen, joggen, rekken en activeren van spieren en fascia door gerichte Pijnvrij-stretch oefeningen voor de benen, zodat er weer een betere toevoer van voedingsstoffen kan plaatsvinden. 

Wij waarschuwen voor het gebruik van neurologische geneesmiddelen zoals L-dopa, dat ook voorgeschreven wordt bij de Ziekte van Parkinson. Wij adviseren om met behulp van osteopressuur en de speciale oefeningen te werken aan de spanningstoestand van uw lichaam. 

Zwangerschap en menopauze kunnen triggers zijn 

Het syndroom verschijnt vaak plotseling in het leven en verdwijnt dan even snel. Veel zwangere vrouwen kennen s’ avonds de tintelingen in hun benen en de drang om te moeten lopen. Daarom werd er aanvankelijk van uitgegaan dat er een tekort aan foliumzuur en magnesium was. Maar ook de ijzerwaarde kan veel te laag zijn. U kunt op elk moment uw huisarts om een bloedonderzoek vragen als u klachten heeft. Maar slechts bij zeer weinig patiënten verbetert de extra inname van mineralen en vitaminen de situatie daadwerkelijk. 

Vaak erfelijk belast 

De veronderstelling dat RLS daadwerkelijk kan zijn, wordt nu als feitelijk bewezen beschouwd. Als u zelf aan dit syndroom lijdt, hebben uw eigen kinderen ongeveer twee keer zoveel kans om het te ontwikkelen als andere kinderen. Bovendien hebben wetenschappers vastgesteld dat de ziekte kort voor de leeftijd van 30 jaar voor het eerst voorkomt bij bijna alle patiënten.  

Medicatie kan een trigger zijn 

Als u een antidepressivum gebruikt, is de kans relatief groot dat dit ook verantwoordelijk kan zijn voor uw aandoening. Geneesmiddelen die alleen symptomen bestrijden, kunnen op lange termijn meer kwaad dan goed doen. De ziekte is verre van voldoende onderzocht en de oorzaken zijn nog onduidelijk. Het lijkt bewezen dat het een erfelijke ziekte kans zijn. Het is echter nog onduidelijk waarom hormonen een doorslaggevende rol spelen bij het ontstaan van de ziekte en waarom de ziekte zo laat optreedt. Het is duidelijk dat de meeste zwangere vrouwen vaak ijzer- en magnesiumtekort hebben en daarom waarschijnlijk last hebben van Restless Legs. Het is echter niet duidelijk waarom de symptomen na de geboorte verdwijnen. 

Wat u kunt doen tegen RLS zonder dopamine? 

Veel patiënten met RLS bewegen onbewust hun benen. Zij vinden dat dit precies is wat hun ongemak en onaangename tintelingen verlicht. Zoveel mogelijk beweging helpt daadwerkelijk, en deze ontdekking gaf de ziekte uiteindelijk haar naam. Voordat je kalmerende middelen of zelfs Parkinson-medicijnen gebruikt, moet je zeker een andere weg inslaan. 

Wij weten uit onze jarenlange ervaring dat behandeling met osteopressuur in combinatie met gerichte oefeningen tegen de pathologische overbelasting van de benen zeer effectief kan zijn tegen Restless Legs. 

Spanning, stress en negatieve emoties wekken een alarm in de hersenen op dat bedoeld is om te waarschuwen voor verdere schade aan de fysieke structuren veroorzaakt door te hoge myofasciale spanningen. Door gerichte impulsen op het periost via osteopressuur helpen we de alarmpijn uit te schakelen. In de meeste gevallen leidt osteopressuur al na de eerste behandeling tot een aanzienlijke verbetering van de symptomen. Dit ervaren we ook bij de behandeling van RLS. 

Hoe benadert de geneeskunde Restless Legs? 

De traditionele benadering kijkt naar mogelijk onderliggende ziekten die Restless Legs kunnen veroorzaken en probeert deze eerst uit te sluiten. Dit kan diabetes zijn. De verhoogde bloedsuikerspiegel kan de gevoelige zenuweinden in de voeten vernietigen totdat de schade steeds duidelijker zichtbaar wordt. Vaak worden er geneesmiddelen voorgeschreven die aanzienlijke neveneffecten kunnen hebben. 

Soms wordt ook een ijzertekort gebruikt als verklaring. RLS kan ook worden veroorzaakt door sommige medicijnen die leiden tot lichamelijke onrust als bijwerking, zoals psychotrope medicijnen. Deze moeten dan worden vervangen. Dit mag alleen in overleg met een arts. 

Dopamine, heeft dat echt zin? 

De reguliere geneeskunde behandelt vaak met medicijnen die dopamine bevatten. Deze voorzien het lichaam van de boodschappensubstantie dopamine. Dit is eigenlijk een Parkinson-medicijn. Als alternatief worden tabletten met dopamine-achtige werkzame bestanddelen gebruikt. Onderzoekers gaan ervan uit dat dopamine een kalmerende effect heeft omdat het verstoorde dopaminemetabolisme in de hersenen wordt gecompenseerd. Dopamine is betrokken bij de overdracht van excitatie naar de zenuwcellen. Als deze niet in voldoende hoeveelheden beschikbaar is, kunnen zich sensorische storingen voordoen. Toediening van dopamine of vergelijkbare stoffen voorkomt dit. 

We mogen echter niet vergeten dat hierdoor het lichaam wordt voorzien van stoffen die talrijke en nog niet volledig onderzochte effecten in de hersenen hebben. 

Te veel dopamine kan ook psychoses veroorzaken.

Therapie met opioïden

Als je dopaminehoudende medicijnen niet verdraagt, gebruiken artsen opoïden als tweede keuze. Dit kan een pijnstiller zoals Tramadol zijn. Maar wat zijn het eigenlijk? Het zijn chemische stoffen die op morfine lijken. Ze activeren opioïde receptoren in de hersenen. Ze hebben dus een pijnstillende werking, maar kunnen ook een euforische of kalmerende werking hebben. Geen wonder dat dergelijke middelen ook door drugsverslaafden worden gebruikt.

Andere medicijnen

Als de opioïden te veel bijwerkingen ontwikkelen of niet worden verdragen, hebben artsen nog een groep geneesmiddelen beschikbaar, bijvoorbeeld gabapentin. Het geneesmiddel is eigenlijk bedoeld om epilepsiepatienten te helpen of wordt toegediend bij ernstige zenuwpijn. Bijwerkingen zijn echter braken en misselijkheid, vermoeidheid, bewegingsstoornissen, zintuiglijke stoornissen of nervositeit.

Wat kunt u als patiënt nog meer bijdragen aan de verlichting?

U kunt ook zelf iets doen om uw ongemak te verminderen en uw dagelijks leven weer gemakkelijker te maken.

  • Eet evenwichtig en gezonde voeding
  • Probeer uw gewicht te verlagen, overgewicht heeft een negatieve invloed
  • Voldoende en regelmatig bewegen
  • Een constant dag- en nachtritme

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Dat kan via de website, bel 0255-201772 of mail naar info@depijnvrijmethode.nl