06-37651531 | info@depijnvrijmethode.nl | Ter Hoffsteedeweg 1, 2051 EN Overveen/Bloemendaal

Het Piriformis Syndroom

“Kies slim, kies eerst De Pijnvrij Methode bij piriformis klachten

De Piriformis

Nee hè, die zenuwslopende pijn aan één kant van je billen. Zitten op je bureaustoel is een kwelling gedurende je werkdag. En je moet er niet aan denken om met de auto weer naar huis te rijden. Je hebt nog geen manier gevonden om de pijn te verlichten. Dus je bijt erdoorheen en zit op de andere bil.

Het piriformis-syndroom is een aandoening waarbij de piriformis-spier in het bekkengebied geïrriteerd of verkrampt raakt en op de grote zenuw die vanuit de rug door de bil en naar het been loopt drukt. Dit kan leiden tot pijn, ongemak, gevoelloosheid en tintelingen in de bil of heup, waardoor zitten en bewegen moeilijk wordt. Het syndroom kan veroorzaakt worden door overmatige of herhaalde activiteit, langdurig zitten, letsel of abnormale anatomie van de spier of zenuw. Behandeling kan variëren van rust en pijnstillers tot fysiotherapie, massage en oefeningen. In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn.

#bilspier #bilspieren #piriformis #depijnvrijmethode
N

Waar zit het?

De zogenaamde piriformis ligt onder de grote bilspier. Met zijn diepe positie in de heupmusculatuur en zijn verloop aan de binnenkant van het bekken wordt het sacrum verbonden met het dijbeen. De ischiaszenuw is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van pijn en de symptomen van het piriformis-syndroom. De heupzenuw loopt van het heiligbeen tot aan de hiel. De positie van deze zenuw is zeer ongunstig. Zodra problemen zoals spanning in de bilspieren of zelfs ontsteking van de piriformis optreden, is de kans groot dat ook de heupzenuw is aangetast.

N

Symptomen

  • Pijn die tijdens het zitten toeneemt
  • Ischiaspijn
  • Rugpijn in de lumbale wervelkolom
  • Problemen met lopen/wandelen
  • Pijn bij traplopen, bij het naar buiten draaien van het been of bij bukken
  • Rust-en bewegingspijn in het gebied van de ISG met uitstraling in de lies
  • Deels pijn die uitstraalt naar de benen, vooral naar de achterkant van het dijbeen, in sommige gevallen zelfs naar de voeten.
  • Ongemak zoals tintelingen en gevoelloosheid in de benen, soms zelfs tot aan de voeten

Bij het piriformis-syndroom wordt de meerderheid van de klachten getriggerd door te lang zitten, op één been leunen tijdens staan of een sterk eenzijdig bewegingspatroon en verkeerde belasting. Afhankelijk van de houding raakt de zenuw in de billen sterk geïrriteerd en wordt deze samengedrukt. Dit betekent dat, afhankelijk van de belasting van de bilspieren, het ongemak toeneemt. 

 

N

Ischias en Piriformis

Veel symptomen van het piriformis-syndroom wijzen op een beknelde of geïrriteerde heupzenuw. Als dit het geval is, wordt het ischias genoemd. Kenmerkend is een stekende pijn, die meestal veroorzaakt wordt door opstaan, schokkerige bewegingen maar ook bijvoorbeeld door niezen en hoesten. Als de pijn duidelijk voelbaar is in één been – de voeten kunnen verdoofd of tintelend voelen – dan is de kans groot dat de grote ischiaszenuw een negatieve hoofdrol speelt. Maar ook hier is de verklarende aanpak gebaseerd op Liebscher & Bracht. Te veel spanning op spieren en fascia spelen een doorslaggevende rol bij het ontstaan van pijn. Deze overbelasting oefent druk uit op het omringende weefsel en belemmert de heupzenuw.

N

Hernia en Piriformis

Veel mensen raken in paniek als ze de symptomen van het piriformis-syndroom waarnemen. Dit is begrijpelijk, men denkt al snel aan problemen in de lendenwervelkolom. Zeker als de pijn plotseling optreedt en toeneemt bij belasting, beweging of uitstraling naar de billen of het been, denken velen aan beschadiging van de tussenwervelschijven.

In principe kan deze kwellende pijn het gevolg zijn van een hernia. Onze ervaring toont echter aan dat het veel vaker spieren zijn die aanzienlijk overbelast zijn door eenzijdige bewegingspatronen – of onvoldoende beweging – en dus de heupzenuw vernauwen. Desalniettemin, als u gevoelloosheid in uw ledematen ervaart, raden wij u aan om met spoed een arts te raadplegen.

N

Ontstaan en Oorzaak

Wanneer de bureaustoel het middelpunt van uw leven is en u zelden beweegt, is de kans dat u het piriformis-syndroom ontwikkelt relatief groot. Langdurig zitten leidt vaak tot een ongunstige houding en een eenzijdige belasting. Een bovenmatige spanning in de piriformis-spier zorgt na verloop van tijd voor een directe druk op de zenuwen.  

Wat betekent dat precies? U heeft vast wel eens gehoord van diagnoses zoals een hernia of ischias. Misschien heeft u er zelf last van?  

Onze ervaring is dat de diagnose niet noodzakelijkerwijs doorslaggevend is. In de overgrote meerderheid van de gevallen is de oorzaak dezelfde: te hoge spanning van spieren en verkleefde fascia.  

N

Hulp met De Pijnvrij Methode

Gerichte oefeningen zijn een belangrijk onderdeel van onze methode voor uw langdurige pijnvrijheid. Het is van groot belang om de spieren en fascia beweeglijk en flexibel te houden.   

Onze methode wordt al tientallen jaren met veel succes toegepast. De focus ligt op de zogenaamde alarmpijnreceptoren in het periosteum. Wanneer ze worden ingedrukt, geven ze een signaal aan je hersenen dat ze de spanning in de spieren en fascia in het betreffende gebied kunnen reduceren.  

Als gevolg daarvan normaliseren de buitensporige spanningen in het spier- en fasciale netwerk en krijgen de omliggende structuren, zoals de heupzenuw, weer meer ruimte en bewegingsvrijheid en uiteindelijk stopt de pijn.  

Het verminderen van te hoge spanningen is een eerste en beslissende stap richting een pijnvrij leven.  

Voor de blijvende effectiviteit is het belangrijk dat de eenzijdige bewegingen die tot overbelasting en pijn hebben geleid, worden veranderd. Wij hebben speciale oefeningen ontwikkeld om u op lange termijn pijnvrij te houden.   

Behandeling Piriformis

In de reguliere geneeskunde wordt het piriformis-syndroom in eerste instantie met pijnstillers behandeld. Afhankelijk van hoe de pijn zich ontwikkelt in welke regio’s van het lichaam de pijn uitstraalt, worden extra spierverslappers voorgeschreven. Soms wordt zelfs een injectie geadviseerd. 

Deze medicijnen en maatregelen kunnen op korte termijn zeker voor verlichting zorgen. In de meeste gevallen is het echter slechts een kwestie van tijd voor dat de pijnlijke symptomen terugkeren. Omdat zelfs de ‘beste’ pijnstillers niet in staat zijn het eenzijdige bewegingspatroon te veranderen. De eigenlijke oorzaak blijft dus bestaan en hoge spanningen van de spieren en fascia zijn onvermijdelijk. 

U wilt langdurige pijnvrijheid bereiken en geen onnodige ontstekingsremmende medicijnen slikken? Wij staan voor u klaar om u te begeleiden naar een pijnvrij leven. Zonder medicijnen, injecties of operaties.  

Neem contact op