Wat is Pijn?

Pijn, sportblessures, acute pijn en ongemak zijn de manier waarop je lichaam aandacht probeert te krijgen zodat je er iets aan gaat doen. Ik ga je helpen eindelijk vrij te komen van pijn en ongemak. Je hoeft  niet te accepteren dat pijn nu eenmaal bij het leven hoort.

De belangrijkste oorzaak van chronische en plotselinge, acute pijn zijn herhaalde bewegingen en houdingen. 

Pijn is een alarmsignaal dat gehoord wil worden.

Het lichaam wil zo beschadiging voorkomen of verdere beschadiging tegengaan. Onze pezen, spieren en gewrichtssensoren meten permanent de spannings- en drukverschillen tijdens houding en beweging. 

Als deze verschillen onevenredig toenemen, dreigt er schade te ontstaan aan ons lichaam. Dit ontstaat geleidelijk of acuut. Ook bij reeds aanwezige schade kan ons lichaam ons alarmeren voor verdere schade. 

Artrose doet geen pijn

Zichtbare schade zoals artrose, verkalking of hernia op scans of echo’s heeft meestal niets met pijn van doen maar is het gevolg van langdurige over- of onderbelasting. 

Alles over artrose

Veel van onze patiënten zijn verbaasd als hun pijn na de eerste behandeling met onze acuteosteopressuur-therapie enorm is verminderd of zelfs helemaal is verdwenen. Lees verder….

Piriformis Syndroom

Zitten op je bureaustoel is een kwelling gedurende je werkdag. En je moet er niet aan denken om met de auto weer naar huis te rijden. Je hebt nog geen manier gevonden om de pijn te verlichten. Lees verder…

Heupklachten

Op je zij liggen is inmiddels een pure marteling? Je weet niet meer hoe je moet bewegen? Sporten is een utopie? Een paar uur per dag zonder pijn is een geschenk uit de hemel. Lees verder….

Fibromyalgie

Medisch gezien is fibromyalgie één van de onverklaarde symptomen van pijn, waarvan de oorzaak onbekend is. Lees verder…

#artrose #pijnvrij #MELT #therapie

De taal van het lichaam

De meeste pijn en blessures ontstaan door een slechte conditie van de spieren en bindweefsel (myofasciale oorzaak) door te weinig of eenzijdig bewegen, stress, slechte voeding en omgevingsfactoren.

Het wijst ons erop dat we hem beschadigen:

  • Als afschrikkende waarschuwing dat er een blessure of beschadiging is ontstaan.
  • Als waarschuwing, om een beschadiging of slijtage die nog niet opgetreden is, te verhinderen.
  • Als voortdurend alarm, om erger te voorkomen

Indeling van pijn

N

Alarm/Waarschuwing

Uitsluitend musculair fasciale oorzaken. De pijn waarschuwt voor dreigende beschadiging van het bewegingsapparaat. Samen met pijn door overbelasting is deze pijn verantwoordelijk voor 90% van de klachten waarvoor de huisarts bezocht wordt.

N

Overbelasting

Overbelasting heeft uitsluitend musculair fasciale oorzaken. De pijn kan branden als  een ontsteking. De pijn is  afkomstig van overbelaste spieren.

N

Beschadiging

Meestal musculair fasciale oorzaken. Voor de beschadiging wordt normaal gesproken al lang van te voren gewaarschuwd en treedt daadwerkelijk op.

N

Blessure

Verschillende oorzaken en altijd twee aandelen: de blessure en waarschuwingspijn. Steek, kneuzing, breuk, scheur, enz.

N

Ziekte

Pijn als gevolg van een (ernstige) ziekte. Ze hebben verschillende oorzaken en altijd tweeledig: de door de ziekte aangetaste orgaan of lichaamsdeel en waarschuwingspijn.

#rugpijn #hernia