Wat is Pijn?

Pijn, sportblessures, acute pijn en ongemak zijn de manier waarop je lichaam aandacht probeert te krijgen zodat je er iets aan gaat doen. Ik ga je helpen eindelijk vrij te komen van pijn en ongemak. Je hoeft  niet te accepteren dat pijn nu eenmaal bij het leven hoort.

De belangrijkste oorzaak van chronische en plotselinge, acute pijn zijn herhaalde bewegingen en houdingen. 

Pijn is een alarmsignaal dat gehoord wil worden.

Het lichaam wil zo beschadiging voorkomen of verdere beschadiging tegengaan. Onze pezen, spieren en gewrichtssensoren meten permanent de spannings- en drukverschillen tijdens houding en beweging. 

Als deze verschillen onevenredig toenemen, dreigt er schade te ontstaan aan ons lichaam. Dit ontstaat geleidelijk of acuut. Ook bij reeds aanwezige schade kan ons lichaam ons alarmeren voor verdere schade. 

Artrose doet geen pijn

Zichtbare schade zoals artrose, verkalking of hernia op scans of echo’s heeft meestal niets met pijn van doen maar is het gevolg van langdurige over- of onderbelasting. 

Pijn heeft een zinvolle functie.

Kniepijn, De Pijnvrij Methode, H.J. Karssen

De meeste pijn en blessures ontstaan door een slechte conditie van de spieren en bindweefsel (myofasciale oorzaak) door te weinig of eenzijdig bewegen, stress, slechte voeding en omgevingsfactoren.

Het is de taal van het lichaam. Het wijst ons erop dat we hem beschadigen:

  • Als afschrikkende waarschuwing dat er een blessure of beschadiging is ontstaan.
  • Als waarschuwing, om een beschadiging of slijtage die nog niet opgetreden is, te verhinderen.
  • Als voortdurend alarm, om erger te voorkomen.

 

Indeling van pijn

N

Alarm/Waarschuwing

Uitsluitend musculair fasciale oorzaken. De pijn waarschuwt voor dreigende beschadiging van het bewegingsapparaat. Samen met pijn door overbelasting is deze pijn verantwoordelijk voor 90% van de klachten waarvoor de huisarts bezocht wordt.

N

Overbelasting

Overbelasting heeft uitsluitend musculair fasciale oorzaken. De pijn kan branden als  een ontsteking. De pijn is  afkomstig van overbelaste spieren.

N

Beschadiging

Meestal musculair fasciale oorzaken. Voor de beschadiging wordt normaal gesproken al lang van te voren gewaarschuwd en treedt daadwerkelijk op.

N

Blessure

Verschillende oorzaken en altijd twee aandelen: de blessure en waarschuwingspijn. Steek, kneuzing, breuk, scheur, enz.

N

Ziekte

Pijn als gevolg van een (ernstige) ziekte. Ze hebben verschillende oorzaken en altijd tweeledig: de door de ziekte aangetaste orgaan of lichaamsdeel en waarschuwingspijn.