Pijn in de nek? Wij gaan dat veranderen!

Zit u veel of werkt u veel achter de computer of laptop? Heeft u stress op het werk of spanning door andere oorzaken? Kunt u geen moment zonder smartphone? Dan kent u waarschijnlijk ook die hinderlijke pijn in het nek- en schoudergebied en halswervelkolom. U bent niet alleen! Veel mensen hebben last van hun nek. Maar dat willen wij veranderen.

Feiten

Nekpijn is na rugpijn de tweede meest voorkomende oorzaak van spier- en skeletaandoeningen. Vrouwen lopen een grotere kans dan mannen. Het komt meestal voor op middelbare leeftijd. Op volwassen leeftijd lijdt een derde van allen Nederlanders minstens één keer per jaar aan nekpijn, wat vervolgens spanningshoofdpijn kan veroorzaken.

Symptomen

Spierspanning en een slechte conditie van de fasciae veroorzaken pijn in de nek en achterkant van het hoofd, uitstraling naar de schouders en armen. Het kan leiden tot gevoelloosheid in de vingers. In de meeste gevallen is de pijn echter beperkt tot het nekgebied. Vaak kunt u uw nek mar beperkt bewegen als u nekpijn heeft. Daarom noemen mensen het een stijve nek. Slechts zelden is de oorzaak een ernstige ziekte. 

Acuut en Chronisch

Als de stijve nek na maximaal drie weken verdwijnt, wordt het acute pijn genoemd. Als de nekspanningen meer dan twaalf weken aanhouden, wordt het chronisch. In de regel heeft nekpijn een acuut verloop. Slechts 5 tot 10% wordt chronisch. 

Met onze pijntherapie behandelen wij zowel acute als chronische pijn. De Pijnvrij Methode is:

N

Zeer snel werkzaam

N

Duurzaam

N

Kostenbesparend

Oorzaken  

Patiënten met pijn verwachten een goede diagnose en verklaring voor hun pijn wanneer ze naar de dokter gaan. Artsen spreken vaak van idiopathische pijn als de oorzaak van uw klachten. In gewone taal betekent dit dat ze geen idee hebben waar de pijn vandaan komt. De pijn wordt vaak toegeschreven aan wijzigingen in uw wervels of slijtage.    

Voor ons is één ding zeker: als je pijn effectief en blijvend wilt behandelen, moet je begrijpen waar de pijn vandaan komt.   

De oorzaak van pijn is in de meeste gevallen overbelaste spieren en fasciën in de rug, nek en schouders als gevolg van een verkeerde houding en belasting. Als gevolg van verkeerde houding en eenzijdige bewegingen, verharden de spieren en reageert het op bepaalde punten op druk.   

Een periode met iets meer stress en de nek wordt zo hard als een plank. Het resultaat is een wederzijds versterkend effect: u komt in een negatieve spiraal terecht en versterkt zo de pijn en spierverharding. In het ergste geval treedt een echte blokkade op.   

De pijn wordt dus veroorzaakt door een verkeerde belasting wat leidt tot overrekking van de nekspieren. Hoe meer u zich bijvoorbeeld verdiept in uw werk of beeldscherm, hoe meer u inzakt. Een rechte houding, die de rug- en nekspieren zou moeten ontlasten, lijdt eronder.  

Pijnreceptoren  

Op het bot bevinden zich receptoren die een verkeerde houding, slijtage en schade registreren. Deze bedreiging voor ons lichaam wordt doorgegeven aan de hersenen. De hersenen projecteren dan een pijn in het overeenkomstige gebied van het lichaam en vestigen zo de aandacht op de bedreiging van de structuur – de pijn geeft als het ware een waarschuwing -. Wij noemen dit alarmpijn. En daar start onze therapie precies.   

Onze manuele therapie is gericht op het verminderen van overmatige spierspanning en tegengaan van dehydratie van het bindweefsel. Hierdoor wordt de pijn direct geëlimineerd. Langdurige afwezigheid van pijn wordt mogelijk gemaakt door onze bottleneck-release oefeningen. Zo kunt u ook slijtage stoppen.  

Risicofactoren  

  • Veel zitten 
  • Verkeerde houding met permanente overstrekking van de halswervelkolom en spanning
  • Fysieke belasting zoals zwaar tillen
  • Tocht kan spierverharding en kramp veroorzaken 

Verschillende studies hebben aangetoond dat psychologische factoren ook een belangrijke rol spelen bij het ontstaan. 

  • Stress, angsten en depressie
  • Sociale factoren, zoals onprettige omgang met collega’s of gebrek aan sociale steun   

De Pijnvrij Methode Liebscher & Bracht 

Nu u weet hoe een stijve nek zich ontwikkelt, leggen wij uit hoe wij het behandelen. Onze pijntherapie is een manuele therapie waarbij de alarmpijnreceptoren op het bot worden ingedrukt. Dit normaliseert de spier- en fasciale spanningen in de nek. Hierdoor worden de gewrichtsoppervlakken en de wervels niet meer zo sterk op elkaar gedrukt. U zult snel merken dat uw nekspanning en pijn verdwijnen of slechts minimaal zijn. 

Wij zien steeds weer hoe snel en effectief onze therapie is. Na de eerste behandeling gaan de meeste patiënten pijnloos of met beduidend minder pijn naar huis.  

Onze missie is een permanent pijnloos leven voor iedereen zonder medicijnen en chirurgie. Om op de lange termijn succesvol te zijn, zult u de eenzijdige bewegingspatronen die tot de pijn hebben geleid, consequent moeten veranderen. Anders bouwt de pijn zich weer op en dreigt slijtage. Wij helpen u daarbij met een programma op maat.

Afspraak maken

Heeft u last van uw nek of andere pijnklachten, maak dan snel een afspraak via onze homepage. Klik op de button ‘afspraak maken’ en kies uw datum en tijd.

Of bel 0255-201772