06-37651531 | info@depijnvrijmethode.nl | Ter Hoffsteedeweg 1, 2051 EN Overveen/Bloemendaal
#kniepijn #artrose

Zonder injecties of operatie van je knieklachten verlost

Maak een afspraak

Knieklachten en artrose in de knie vaak eenvoudig te verhelpen

Bij De Pijnvrij Methode hebben we een effectieve pijntherapie ontwikkeld om kniepijn snel en blijvend te verhelpen, zonder dat daarbij een operatie of medicijnen nodig zijn. Vaak zijn eenvoudige oefeningen en behandelingen voldoende om pijnklachten op te lossen, zelfs als je al een operatie of andere therapie hebt gehad.

Het gebruik van kunstkniegewrichten wordt ook vaak te snel aangeraden, terwijl andere therapeutische mogelijkheden worden uitgesloten. Studies tonen aan dat patiënten met kunstgewrichten na de operatie nog steeds kniepijn hebben, omdat de oorzaak van de pijn vaak onverzettelijke spieren en fascia zijn die sterke spanningen opbouwen die het kraakbeen in de kniegewrichten samendrukken en vernietigen.

De Pijnvrij Methode

Onze pijntherapie is speciaal ontworpen om deze spanningen te verlichten en je in staat te stellen weer een pijnvrij leven te leiden. Onze aanpak is gebaseerd op meer dan 35 jaar ervaring en de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Er heerst een gangbare opvatting dat kniepijn wordt veroorzaakt door permanente overbelasting, overgewicht, leeftijdsgebonden kraakbeenslijtage of intensieve sportbeoefening. Te korte spieren en uitgedroogd of verkleefd fascia zorgen ervoor dat het kraakbeen in de kniegewrichten sterk wordt samengedrukt en slijt door de eenzijdige druk. De hersenen sturen daarom een pijnsignaal om verdere schade aan het kraakbeen en het kniegewricht te voorkomen: De pijn vertelt ons dat we niet op de oude voet verder moeten gaan.

Oorzaak van knieklachten: spieren en fascia

Vaak wordt gedacht dat kniepijn wordt veroorzaakt door overbelasting, overgewicht, leeftijdsgebonden kraakbeenslijtage of intensieve sportbeoefening.  Het zijn juist verkorte spieren en uitgedroogd of verkleefd fascia die ervoor zorgen dat het kraakbeen in de kniegewrichten sterk wordt samengedrukt en slijt door eenzijdige druk. Hierdoor sturen je hersenen een pijnsignaal om verdere schade aan het kraakbeen en het kniegewricht te voorkomen. Eenzijdige bewegingspatronen en langdurig zitten dragen hieraan bij. Hoewel blessures of ongelukken ook kniepijn kunnen veroorzaken, zijn verkorte spieren en fascia vaak de voornaamste oorzaak.

Welke symptomen treden op?

De pijn komt in verschillende vormen voor. Op de volgende plekken kan het voorkomen:

 • in het kniegewricht
 • aan de buitenkant knie
 • aan de binnenkant knie
 • in de knieholte
 • voorzijde van de knie
 • rondom de knieschijf

Slijtage in de knie kan het kraakbeen op het contactvlak van het gewricht en de meniscus aantasten. Je moet letten op de volgende symptomen:

 

 • Gevoel van stijfheid met pijn bij het opstarten
 • Zwellingen
 • Pijn bij grote belasting en toenemende pijn bij lichte belasting
 • Afnemende stabiliteit
 • Pijn die je tot stoppen dwingt bij het lopen. Uiteindelijk resulterend pijn bij rust en in de nacht met toenemende bewegingsbeperking.

Fantastisch, wat ben ik blij dat ik dit gedaan heb. Volgens de artsen en mijn omgeving moest ik een nieuwe knie. Zo dankbaar en gelukkig dat ik eerst naar deze praktijk geweest ben. Ik tennis weer zonder pijn. Ik snap niet dat orthopeden hier niets van (willen) weten.

Joost

Deze mensen weten echt waar ze het over hebben! Uit wanhoop zocht ik hulp, en ik maakte een afspraak. Ik vond die dag verlichting van pijn en sliep heerlijk. Dit was lang geleden. Het is zo eenvoudig. Ik wou dat ik dit 25 jaar geleden had gevonden. Dank je Henk voor deze lang gehoopte verlichting! Ik doe dagelijks de oefeningen. Dank jullie wel! Dank jullie wel! Dank jullie wel!

Marijke

Als dokters ten einde raad zijn, wordt men volgepompt met medicijnen (verdovingen en injecties) tot men een eindeloze rij van bijwerkingen kan opsommen, waarbij andere organen aanzienlijke schade oplopen. Ik kon me soms alleen op mijn rug van de ene plaats naar de andere bewegen, geen dokter kon helpen, geen medicijn hielp tegen de ondraaglijke pijn, toen kwam ik De Pijnvrij Methode tegen, onderging de behandeling met osteopressuur en deed de aanbevolen oefeningen en ik kon voor het eerst weer op mijn voeten staan. Wat kan ik zeggen, het was het beste wat me had kunnen overkomen. Als ik De Pijnvrij Methode eerder gekend had, zou me een lange beproeving bespaard zijn gebleven en veel geld bespaard zijn gebleven. Ik zweer bij deze pijntherapie en laat me door niemand anders meer behandelen. Geweldige praktijk en een heel aardige man in Driehuis.

Jeanette

#kniegewricht #artrose

Kniepijn door artrose? Een misvatting!

Pijn als gevolg van artrose? Een misvatting in de reguliere geneeskunde

Veel oudere mensen hebben last van kniepijn die wordt veroorzaakt door artrose. Bij deze aandoening slijt het kraakbeen en de meniscus in het kniegewricht. Ongeveer 10 procent van alle mensen ouder dan 55 jaar heeft hier last van. Bijna een kwart van de 55-plussers heeft minstens één keer per jaar ernstige kniepijn.

Volgens de reguliere geneeskunde is artrose van het kniegewricht een overmatige slijtage, die veroorzaakt kan worden door langdurige zware belasting van de kniegewrichten, botziekten zoals osteoporose, verwondingen zoals meniscusbeschadiging, gewrichtsontstekingen zoals artritis of een verkeerde stand van de kniegewrichten. De slijtage van de gewrichten kan lange tijd zonder symptomen verlopen voordat kniepijn of bewegingsklachten duidelijk worden.

Als je knie-artrose hebt, betekent dit dat je kraakbeen of kniegewricht versleten is. Maar slijtage van het kraakbeen is niet de oorzaak van de pijn, omdat er geen pijnreceptoren in kraakbeen zijn. De reguliere geneeskunde ziet vaak de beschadiging van de structuur als de oorzaak van de pijn, maar dit is een vergissing. Ook is het niet waar dat knie-artrose genetisch bepaald is of een normaal neveneffect van ouderdom, dit kunnen we weerleggen op basis van onze jarenlange ervaring.

Te veel spanning in de spieren en fascia kan leiden tot kraakbeenslijtage in de knie. Om deze schade te stoppen, stuurt de hersenen een pijnsignaal. Het plaatsen van een kunstknie of het nemen van pijnstillers is geen blijvende oplossing. Om blijvend resultaat te hebben, is het belangrijk om de spierspanning en fascia te normaliseren.

 

Pijn is een alarmsignaal

De pijn in de knie vermindert de levenskwaliteit en toch is het een belangrijk alarmsignaal van het lichaam. Ons lichaam wil ons vertellen dat er iets mis is en dat we het probleem moeten aanpakken.

Het is als het olie-controlelampje in de auto: niemand zou er aan denken om dit alarmsignaal dat oplicht af te plakken, zodat ze er geen last van hebben. Iedereen weet dat dit de motor vernielt en dat de auto spoedig niet meer werkt. Waarom behandelen we onze auto’s beter dan ons lichaam?

De pijn die ontstaat door slijtage, kraakbeen- en meniscusbeschadiging is erg vervelend en belemmert ons dagelijks leven en sportactiviteiten. Maar als deze schade zonder pijn zou optreden, zouden we ons niet bewust zijn van de ernstige schade. Het is daarom belangrijk om de pijn serieus te nemen en niet te negeren of te verlichten met pijnstillers, omdat het ons vertelt dat we onze activiteiten moeten aanpassen.

Therapie volgens De Pijnvrij Methode vermindert de spanning in de spieren en fascia en zorgt ervoor dat je knie daardoor geen verdere schade oploopt.

Veel patiënten krijgen na hun bezoek aan de arts ontstekingsremmende medicijnen, pijnstillers of injecties met cortisone of hyaluronzuur voorgeschreven. Maar het gebruik van medicijnen zoals pijnstillers kan ervoor zorgen dat ons lichaam te weinig micronutriënten krijgt, waardoor de genezing van de knie-artrose juist vertraagd kan worden.

Soms worden artroscopieën gedaan en als laatste redmiddel worden kunstknieën geplaatst als behandeling voor aanhoudende kniepijn. Als de pijn echter aanhoudt zelfs na de operatie, wordt het als onbehandelbaar beschouwd en krijgen patiënten permanent sterke pijnstillers voorgeschreven en psychologische ondersteuning om te leren leven met de pijn.

Wij zien dat totaal anders. Met de juiste oefeningen heeft iedereen de kans op een leven zonder pijn!

Kijkoperatie is zinloos

Bij een kijkoperatie wordt met een kleine insnijding in de huid een artroscoop ingebracht om het kniegewricht te onderzoeken. Een artroscoop is een dunne buis met een kleine videocamera en lichtbron, en ook spoel- en afzuigapparatuur. Er kunnen ook andere instrumenten ingebracht worden om de schade direct te behandelen. Bijvoorbeeld, als er een scheur in de meniscus zit, wordt het gescheurde deel met een kleine schaar rond uitgesneden.

Dat zo’n ingreep de pijn echter niet verlicht, blijkt onder andere uit de bekende studie van Bruce Moseley, die gepubliceerd werd in het gerenommeerde “New England Journal of Medicin.

Willekeurig gekozen patiënten met knie-artrose ondergingen een kijkoperatie. De controlegroep werd verteld dat ze een kijkoperatie zouden krijgen, maar werd niet uitgevoerd. Slechts een incisie werd aangebracht. Volgens de bestaande inzichten zou de groep die werkelijk een kijkoperatie had ondergaan daarna minder pijn en een betere kniefunctie moeten hebben dan de placebogroep. Maar tot verbazing van de onderzoekers ontdekten de onderzoekers geen verschil tussen de groepen.

Een andere studie onderschrijft deze uitkomst werd vastgesteld dat kijkoperaties geen verder voordeel opleveren in vergelijking met een zuiver medische en fysiologische behandeling.

Van 1999 tot 2007 werden patiënten met knie-artrose in Canada willekeurig geselecteerd voor een studie in de Fowler Kennedy Sport Medicine Clinic. De ene groep werd behandeld met artroscopie plus fysio- en medicamenteuze therapie, terwijl de andere groep alleen fysio- en medicamenteuze behandeling kreeg zonder artroscopie. Aan het einde van de studie was er geen verschil tussen de twee groepen: “Artroscopische chirurgie toonde geen voordeel bij de behandeling van knie-artrose.” Dit leidde tot het besluit van het Federaal Paritair Comité in 2015 om artroscopieën niet langer te vergoeden door de ziekenfondsen.

Het goede nieuws is dat wij de verbazing van de onderzoekers kunnen verklaren! De oorzaak van kniepijn ligt namelijk niet bij de slijtage van het gewricht en het versleten kraakbeen zelf, maar bij de overbelaste spieren en fascia die de schade veroorzaken. 

In tegenstelling tot wat sommige artsen beweren, leiden kijkoperaties er niet toe dat er minder kunstkniegewrichten worden geïmplanteerd. Dat blijkt vooral uit een onderzoek van Bertelsmann dat nogal wat stof heeft doen opwaaien: volgens het onderzoek zijn er vooral meer knieoperaties in economisch sterke wijken met hogere inkomens – hoewel artrose daar juist minder vaak voorkomt.

Geld en Risico's

De studie van de Bertelsmann-Stichting impliceert dat veel knie-operaties niet gericht zijn op de medische behoeften van de patiënt, maar eerder op economische factoren. In welvarende regio’s krijgen patiënten vaker een kunst-kniegewricht, hoewel artritis daar minder vaak voorkomt. Bovendien wordt het nut van knie-artroscopie in twijfel getrokken. Dit zou verband kunnen houden met een mogelijk economisch belang bij de operaties.

“De Bertelsmann Stichting werpt de vraag op in hoeverre de zorg is afgestemd op de werkelijke medische behoeften.”

Het plaatsen van een kunst-knie brengt ook speciale risico’s met zich mee: De slijtage blijft doorgaan, zelfs bij het kunstgewricht, als je de musculaire fasciale spanning niet hebt verminderd en de knie dus onder enorme druk blijft staan.

De materialen die gebruikt worden in het kunstgewricht slijten af en de deeltjes hopen zich op in het lichaam. Ze kunnen de gewrichtscapsule binnendringen en verspreiden zich in het weefsel.

Kunst-kniegewrichten worden gemaakt van sterke materialen zoals titanium of kobalt. Maar in ons lichaam kan dit leiden tot corrosie en het vrijkomen van metaaldeeltjes. Uit onderzoek blijkt dat na vijf jaar, patiënten met zo’n kniegewricht veel meer kobalt in hun bloed hebben dan mensen zonder. Dit kan ernstige problemen veroorzaken zoals een trage schildklier en schade aan het hart. Het is dus niet verrassend dat kunst-kniegewrichten het risico op een hartaanval verhogen.

 

Bij belasting van het kniegewricht kunnen er ontstekingsprocessen ontstaan. Een gezond lichaam kan deze ontstekingen afweren met het immuunsysteem, maar een kunstmatig kniegewricht kan dat niet. De prothese is een vreemd voorwerp dat niet kan reageren en vaak een broedplaats voor ontstekingen vormt. In ernstige gevallen kan zelfs een beenamputatie het gevolg zijn. Ontstekingsremmende medicijnen worden voorgeschreven wanneer ontstekingen op tijd worden ontdekt, maar deze kunnen op hun beurt weer bijwerkingen hebben.

“Drie van de vier operaties zijn eigenlijk niet nodig”.

De beroemde knie-expert prof. dr. med. Hans Pässler zegt dat er te veel onnodige knieoperaties worden uitgevoerd. Hij wijst gemiddeld drie van de vier voorgestelde operaties af. Hij maakt zich zorgen omdat het aantal onterechte operaties steeds groter wordt.

“Dit heeft veel te maken met het feit dat leidinggevenden in ziekenhuizen onder druk staan om het aantal ingrepen te verhogen en hun collega’s met een eigen praktijk de exorbitante kosten van de door hen gebruikte operatiekamers moeten opbrengen”.

Prof. Dr. med. Hans Pässler

Een onderzoek in het Charité-ziekenhuis in Berlijn toont aan dat één op de vier mensen niet tevreden is met het resultaat van hun knieoperatie. De onderzoekers denken dat dit komt door fouten tijdens de operatie: meer dan 60 procent van de gevallen waarin een nieuwe prothese moest worden geplaatst, was te wijten aan fouten die tijdens de implantatie waren gemaakt.

Patiënten hebben nog steeds pijn na een kunstknie-operatie, ondanks dat het beschadigde kraakbeen en versleten gewricht zijn vervangen. Dit komt doordat spieren en weefsel nog steeds gespannen zijn. De verdoving tijdens de operatie ontspant deze spieren tijdelijk, maar op de lange termijn komt de pijn terug als de echte oorzaak niet wordt behandeld.

Een injectie heeft slechts tijdelijk effect

Sommige artsen gebruiken hyaluronzuur om kniepijn te behandelen, maar het is niet duidelijk of dit echt helpt. Hyaluronzuur is een stof die van nature in de knie voorkomt en werkt als smeermiddel. Sommige onderzoeken suggereren dat het injecteren van hyaluronzuur de smering verbetert en ontstekingen vermindert, wat de pijn kan verminderen. Maar de helft van de onderzoeken laat geen effect zien, en de andere helft laat alleen op korte termijn verlichting van pijn zien. Op de lange termijn zal uw kniepijn niet verdwijnen door deze behandeling.

Het Harding Centre for Risk Competence van het Max Planck Instituut in Berlijn heeft geen blijvend effect tegen kniepijn kunnen vaststellen voor injecties met hyaluronzuur. De verbeteringen zijn na enkele maanden niet meer zichtbaar. De risico’s van de injecties zijn slechts gedeeltelijk onderzocht en worden vaak onderschat. De patiënt wordt hier vaak niet goed over geïnformeerd.

 

de pijnvrij methode is een natuurlijk therapieconcept dat de oorzaak van pijn aanpakt

Conclusie: Veel niet-effectieve therapieën!

Veel van de gangbare therapieën die vaak worden gebruikt bij kniepijn bieden weinig voordelen en brengen veel risico’s met zich mee. Injecties met hyaluronzuur en knieprotheses kunnen ontstekingen veroorzaken en de pijn verergeren in plaats van verlichten. Een operatie is alleen nodig als het gewricht zo vernietigd is dat het geblokkeerd is en alle andere maatregelen geen genezing brengen.

Maar voordat je besluit tot een operatie en een kunstgewricht, kan het zinvol zijn om te kijken naar spier-fasciale remodellering. Dit kan een betere optie zijn als de blokkade wordt veroorzaakt door onwillige spieren en fascia. Het is een behandeling zonder medische bijwerkingen en kan een goed alternatief zijn voor een onomkeerbare knieprothese. Als de pijn na de oefeningen aanzienlijk verminderd is, is een operatie misschien niet nodig.

Onze effectiviteit

De oorzaak van uw kniepijn kan anders zijn dan wat vaak wordt gedacht, en daarom werken veel gangbare behandelingen op lange termijn niet goed. De enige effectieve manier om de pijn te verminderen en genezing te bevorderen is om de overmatige spanningen in de spieren en fascia te normaliseren.

Zo functioneert De Pijnvrij Methode 

Onze ervaring leert dat osteopressuur effectief is om spierspanning te verlichten. Het maakt gebruik van interstitiële receptoren in het periosteum die drukdetectoren zijn en de dreiging van overbelaste spieren en fascia in uw kniegewrichten registreren. De hersenen krijgen deze informatie en reageren door alarmpijn te projecteren in het bedreigde gebied. De pijn is dus een waarschuwingssignaal van uw lichaam dat er iets mis is met uw kniegewrichten en dat u actie moet ondernemen om de oorzaak van de gewrichtsslijtage aan te pakken. 

Bij osteopressuur drukken de therapeuten van Liebscher & Bracht op de receptoren in het periosteum om de controleprogramma’s in de hersenen die spierspanning veroorzaken te resetten. Dit helpt om het pijngeheugen te wissen en de kniepijn te verminderen. Het kan ook helpen om de schade aan kraakbeen en meniscus te herstellen, maar dit kost tijd, afhankelijk van hoe ver de slijtage is gevorderd.

 De Liebscher & Bracht therapie is zo effectief in het elimineren van uw kniepijn dat u na de eerste behandeling al een aanzienlijke verbetering voelt.

Duizenden patiënten bevestigen dit effect en zijn dolblij dat ze eindelijk een therapie hebben gevonden die hun pijn na jarenlange mishandeling echt wegneemt. En dat zonder medicijnen, operaties of schadelijke bijwerkingen.

Belangrijk: De Pijnvrij-Oefeningen dagelijks doen!

Om op de lange termijn de spier-fasciale spanning op een normaal niveau te houden, zijn er speciaal ontwikkelde fascia rollen en rekoefeningen beschikbaar. Het is erg belangrijk om deze oefeningen van Liebscher & Bracht consequent en regelmatig uit te voeren. Op deze manier blijven uw spieren en fascia permanent soepel en de spanning op een normaal niveau. Dit is de enige manier om voorgoed van uw kniepijn af te komen.

We willen u helpen uzelf te helpen, want alleen u kunt uw kniepijn genezen. We kunnen u tips geven, maar uw lichaam zal alleen blijvend herstellen als u consequent onze oefeningen blijft doen. – Henk J. Karssen

Bronvermelding en Studies

 • Statista: “Erstimplantationen – Hüftgelenke und Kniegelenke seit 2003. Krankenhausbehandlungsfälle mit Erstimplantationen von Hüft- und Kniegelenken 2003 bis 2009.”
 • Bruce Moseley et al.: „A Controlled Trial of Arthroscopic Surgery for Osteoarthritis of the Knee.“ In: The New England Journal of Medicine 347 (2002), S. 81-88.
 • Kurt-Martin Mayer: „Drei von vier Operationen sind unnötig. Das Knie, der ewige Patient.“ In: FOCUS Magazin 17 (2017).
 • Brander VA: „Predicting total knee replacement pain: a prospective, observational study.“ In: Clinical Orthopaedics and Related Research 403 (2013), S. 27-36.
 • Deutsche Krankenversicherung, Zentrum für Gesundheit der Deutschen Sporthochschule Köln und der GfK Nürnberg: „DKV-Report: ‚Wie gesund lebt Deutschland?‘ 2016.“
 • George Peat et al.: „Knee pain and osteoarthritis in older adults: a review of community burden and current use of primary health care.“ In: Annals of the Rheumatic Diseases 60 (2001), S. 91-97.
 • Alexandra Kirkley et al.: „A Randomized Trial of Arthroscopic Surgery for Osteoarthritis of the Knee.“ In: The New England Journal of Medicine 359 (2008), S. 1097-1107.
 • Bertelsmann-Stiftung (Hrsg.): „Faktencheck Gesundheit. Knieoperationen (Endoprothetik) – Regionale Unterschiede und ihre Einflussfaktoren.“
 • Dennis Ballwieser: „Mehr künstliche Kniegelenke in reichen Landkreisen.“ In: SPIEGEL ONLINE (2013).
 • Tilman Wolff: „Das Geschäft mit dem Knie.“ In: Quarks & Co. WDR (2016).
 • Wolfgang W. Merkel: „Die Deutschen – Ein Volk mit kaputten Knien.“ In: DIE WELT Online (2013).
 • Pia Heinemann: „Kliniken sanieren sich mit sinnlosen Operationen.“ In: DIE WELT Online (2014).
 • Dr. Johanna Petra Graf: „Die infizierte Knieprothese – Eine Dreijahresstudie aus neun Berliner Krankenhäusern.“ Dissertation vorgelegt an der Medizinischen Fakultät Charité – Universitätsmedizin Berlin (2015).
 • Edda Grabar: „Keime im Kunstgelenk.“ In: Süddeutsche Zeitung Online (2015).
 • Lützner J et al.: “Serum metal ion exposure after total knee arthroplasty.” In: Clinical Orthopaedics and Related Research 461 (2007), S. 136-42.
 • Na Lu et al.: „Total Joint Arthroplasty and the Risk of Myocardial Infarction: A General Population, Propensity Score-Matched Cohort Study.“ In: Arthritis & Rheumatology 67 (2015), S. 2771–2779.
 • Carsten Perka et al.: „Current failure mechanisms after knee arthroplasty have changed: polyethylene wear is less common in revision surgery.“ In: The Journal of Bone and Joint Surgery. American Volume 97(9) (2015), S. 715-720.
 • Bertelsmann-Stiftung (2014): “Spritzen und Spiegelungen häufig wirkungslos.”
Hulpmiddelen om pijnvrij te worden