06-37651531 | info@depijnvrijmethode.nl

Ischias-Pijn herkennen en behandelen

pijnvrij zonder medicijnen, injecties of operatie

Onze missie is een pijnvrij leven voor iedereen

Ischias is de spreekwoordelijke term voor pijn veroorzaakt door een geïrriteerde heupzenuw. Deze aandoening treedt op wanneer de zenuw bekneld raakt. De oorzaak is vaak hoge spanning in de spieren of een hernia. De druk op de ischias veroorzaakt ongemak in de onderrug, billen en benen. Meestal helpen een beetje beweging en eenvoudige rekoefeningen om ischiaspijn te verlichten.

 

Kort en Bondig

Hoe herken ik ischias?

Je herkent het aan pijn en gevoelloosheid die vanuit de onderrug, meestal aan één kant, over de billen loopt. Daarnaast kunnen de pijn en het ongemak zich uitbreiden tot achter in het bovenbeen en tot achter in de knie. Soms straalt het zelfs uit naar de voet.

Meestal is de pijn in de onderrug niet zo hevig.26) Je kunt ischias dus vooral herkennen doordat het pijn doet aan één kant van de billen en de achterkant van het bovenbeen.

Hoelang heb je er last van?

Acute ischiaspijn gaat meestal binnen een paar dagen over. Als doffe pijn en gevoelloosheid langer aanhouden, kun je het vaak binnen 14 dagen behandelen met wat beweging en gerichte stretching.

Soms kan ischias echter enkele maanden aanhouden. Het is daarom raadzaam om zo vroeg mogelijk met de behandeling met oefeningen te beginnen.27)

Wanneer naar de huisarts?

Meestal veroorzaakt ischias alleen pijn en lichte gevoelloosheid, dus je kunt jezelf vaak helpen met huismiddeltjes voor ischias.

Als de symptomen langer duren of te ernstig worden, kun je naar je huisarts gaan. Slechts in zeldzame gevallen krijg je verlammingsverschijnselen of problemen met plassen en stoelgang. Dan moet je beslist naar de huisarts!

Helpt medicatie?

Helaas helpen veel medicijnen nauwelijks bij ischias. De bekende pijnstillers en ontstekingsremmers uit de apotheek waren in onderzoeken net zo effectief als placebo’s. Zelfs sterkere medicijnen zoals cortisone-injecties helpen niet altijd.28) Een effectief huismiddeltje tegen ischias is lichaamsbeweging. Probeer actief te blijven en de gespannen weefsels te strekken. Onze oefeningen voor ischias helpen je daarbij.

Waarom helpt beweging?

De bekende klachten ontstaan als de ischiaszenuw bekneld en geïrriteerd raakt. Dit kan gebeuren door een hernia in de lendenwervelkolom. Meestal zijn echter alleen spier-fasciale spanningen verantwoordelijk, omdat die de ischiaszenuw op een spierknelpunt samendrukken.29)

Beweging verlicht de spanning en de pijn gaat weg.30) Met stretchen kun je gericht het onverzettelijke weefsel losmaken en zelf je ischiaspijn behandelen.

 

Heee dag Henk,

Even een update na 2 behandelingen: Zoals je weet was ik een beetje sceptisch over de methode, maar niets is minder waar. Ik ben zo blij en ik ben je zo dankbaar. Heel af en toe voel ik nog wel wat maar het gaat echt veel beter. Het is ook echt wennen want ik ben gewend om bij iedere stap wat te voelen en dat is nu bijna niet meer. Ik doe de oefeningen (rollen en stretchen) iedere dag. Dus bij deze….BEDANKT!!!

Martin W.

Emmeloord

Toen ik een paar weken geleden bij deze therapeut kwam verging ik van de pijn en moest ik ondersteund worden. En ik stond op de wachtlijst voor een nieuwe knie. Bij mijn tweede bezoek kon ik al zelfstandig met de auto naar de praktijk komen. Wat een verschil!

Lidwien W.

Amsterdam

N

Oorzaak: Irritatie van de zenuw

De ischiaszenuw is de sterkste zenuw in het menselijk lichaam.25) Als hij onder druk staat, kunnen pijn en ongemak optreden in zijn hele verloop.

De heupzenuw loopt van de onderrug via de billen en de benen naar de voeten.

De ischiaszenuwwortels bevinden zich in de lage lendenwervelkolom. Daar kan een vernauwing van het wervelkanaal of een hernia de zenuw irriteren.

Vaak is alleen een te grote spanning in de spieren verantwoordelijk voor ischiaspijn. Er is veel druk in het weefsel en dat kan de ischias irriteren.

Door een slechte houding en lang zitten zonder compenserende bewegingen kunnen spieren en fasciën aan de voorkant van het lichaam “verkorten”.

Om dit te compenseren moeten de bilspieren zich meer aanspannen. Dit kan hoge druk veroorzaken en de zenuw afknellen.

 

 

N

Symptomen: Pijn bij Ischias

De typische pijn van ischias loopt langs de geïrriteerde heupzenuw. Vaak strekt de ischiaspijn zich uit van de lage lendenwervelkolom via de billen en de achterkant van het bovenbeen tot aan de knie. Soms bereikt de ischiaspijn zelfs de tenen van de voet.1)

Let daarom op de volgende symptomen.

Sommige patiënten hebben ook pijn in de onderrug. Deze zijn echter niet zo hevig als de pijn in de billen of het been.2)

Bovendien kan ischialgie motorische beperkingen en gevoelloosheid in de getroffen gebieden veroorzaken.3)

In zeldzame gevallen zijn ernstige verlammingsverschijnselen mogelijk.

Als het plassen of de stoelgang verstoord zijn, moet je beslist een arts raadplegen.4)

Tegenwoordig komt ischiaspijn relatief vaak voor. Hoewel er geen duidelijke gegevens zijn, lijdt volgens één onderzoek 12 tot 43 procent van de mensen eens in hun leven aan een pijnlijke ischias.5)

N

Tests en diagnose: Ischias herkennen

Er zijn verschillende tests om vast te stellen of je klachten worden veroorzaakt door een geïrriteerde heupzenuw (ischias). Voor een arts is de ziektegeschiedenis natuurlijk belangrijk om andere oorzaken op te sporen. Maar je kunt de fysieke tests ook zelf doen om de oorzaak van je pijn te achterhalen voordat je naar een huisarts gaat.

Op je tenen staan: probeer op je tenen te staan. Als je dat moeilijk vindt omdat het pijn doet, of je kunt het helemaal niet, dan kan de ischiaszenuw geïrriteerd zijn.6)

Lasègue-test: Ga op je rug liggen. Een tweede persoon moet nu een van de gestrekte benen optillen, zodat het bij de heup buigt. Als er pijn in de benen is tot een hoek van 45 graden, moet je het been weer laten zakken. De Lasègue-test is dan positief. Dit kan een aanwijzing zijn voor ischias of een hernia.7)

In eerste instantie moeten bij een onderzoek geen beeldvormende technieken worden gebruikt. Dit komt omdat ischiaspijn in veel gevallen a-specifiek is. Daarom raden medische richtlijnen aan om aanvankelijk geen CT of MRI scan te maken.8)

Anders zou er te snel geopereerd worden aan iets dat niet verantwoordelijk was voor de klachten. In elk geval wordt ischias in onze ervaring meestal veroorzaakt door een te grote spanning in het weefsel en die is niet zichtbaar.

 

N

Behandeling: Ischias zelf onder controle

In de meeste gevallen kunnen de pijn en het ongemak van ischias binnen 14 dagen worden verlicht.9) Als conventionele behandelingen echter niet werken, kunnen sommige patiënten tot een jaar lang last hebben van ischiaspijn.10) Hier volgt een overzicht van de behandelingen.

Gangbare medicijnen als ibuprofen of diclofenac hebben weinig effect op ischiaspijn. In veel onderzoeken hebben dergelijke pijnstillers weinig beter gepresteerd dan placebo’s.11)

Sterke medicijnen zoals cortisone of zelfs opioïden worden gebruikt om de toenemende pijn te behandelen.12)13)

Wat helpt ischias: lichaamsbeweging of rust? En wanneer is een operatie nodig? Dit zijn vragen die patiënten zich telkens weer stellen.

Acute pijn kan vaak verlicht worden met behulp van bedrust. Nuttige huismiddeltjes zijn warmte en de traphouding:14) Hiervoor kun je recht op je rug liggen, je benen buigen en je onderbenen verhoogd op een stoel leggen. Een deken of verwarmingskussen kan voor een comfortabele temperatuur zorgen. Je moet echter niet te lang rusten.15)

Blijf ten koste van alles actief!

Dit is de aanbeveling van de meeste artsen als ischias problemen blijft geven.16)17)

Lichaamsbeweging en stretching kunnen helpen bij ischiaspijn. Vooral als de pijn aanhoudt, kun je je pijn heel goed verminderen met gerichte rekoefeningen.18) Ze helpen de beknelde ischias te bevrijden.

Bij ischiaspijn is een rugoperatie meestal niet nodig.19)20)Zelfs als de ischiaszenuw geïrriteerd is door een hernia, kun je de pijn in 90 procent van de gevallen verminderen met oefeningen en therapeutische behandeling.21)

In ernstige gevallen belooft een operatie snelle verbetering22) of als de klachten ondanks therapie langer dan zes weken aanhouden.23)24)

Vanwege de risico’s van een operatie aan de wervelkolom raden wij, samen met veel artsen, eerst oefeningen aan om de ischias op te rekken.

Dit zeggen experts over Liebscher & Bracht/De Pijnvrij Methode

“Liebscher & Bracht heeft het voor mij mogelijk gemaakt om altijd op mijn fysieke top te presteren in de professionele sport.”

Per Mertesacker

Ehem. Fußball-Profi (u. a. Arsenal London), Nationalspieler und TV-Experte

“Liebscher & Bracht pijntherapie is één van de meest effectieve methoden die ik ooit heb mogen leren kennen!”

Klaus Eder

Ehem. Leitender Physiotherapeut des DFB und des DOSB, Bundesverdienstkreuz

Kijk of u snel terecht bij ons kunt

Zo werkt de therapie van De Pijnvrij Methode

De methode is ontwikkeld door Roland Liebscher-Bracht en Petra Bracht, MD. Samen hebben ze in meer dan 30 jaar ontwikkeling en behandeling ontdekt dat de meeste pijn wordt veroorzaakt door te veel spanning in de spieren en fasciae. Dit is precies waar onze pijntherapie om de hoek komt kijken

Onze drie pijlers voor een pijnvrij leven

Rekken, rollen, drukken – we hebben de drie technieken van onze therapie zo ontwikkeld dat je na onze behandeling(en) zelfstandig kunt uitvoeren: Het mooiste is: je kunt gewoon beginnen met de techniek die op dit moment het gemakkelijkst is en het meeste goed voor je doet.

Waarom helpen deze drie technieken tegen pijn? 

Uw grote doel is ook het onze: we willen dat u zichzelf kunt helpen met pijn – zonder pijnstillers, injecties of operaties! Wij bieden u alles wat je daarvoor nodig hebt.

Onze therapie is zo effectief omdat we niet alleen de symptomen wegnemen, maar ook de meest voorkomende oorzaak van pijn: te hoge spanningen in je spieren en fasciae, het elastische deel van het bindweefsel.

Waar komen deze hoge spanningen vandaan? De nog jonge wetenschap van het fascia-onderzoek heeft een logisch antwoord: in het dagelijks leven bewegen we zo weinig of zo eenzijdig dat ons spier-fasciale weefsel ook maar eenzijdig wordt uitgerekt. Dan heeft het de neiging tot “verkorting”, een overmatige spanning, wordt taai als kauwgom en trekt veel te sterk aan je gewrichten.

De trekkracht van de ene kant moet gecompenseerd worden aan de andere kant. Na verloop van tijd ontstaat daardoor nog meer spanning in de weefsels. Daardoor blijft de druk op gewrichten en kraakbeen toenemen. De pijn is uiteindelijk maar één ding: een waarschuwing voor de toenemende spanning en dreigend letsel. We spreken daarom van alarmpijn.

fibromyalgie pijn chronische pijn hj.karssen depijnvrijmethode hoofdpijn migraine nekpijn rugpijn heuppijn kniepijn

Stretchen

Eenzijdige bewegingen veroorzaken pijn – compenserende bewegingen kunnen pijn wegnemen. Dit besef maakt van onze knelpuntstretsches het hart van de therapie en tegelijkertijd het uitgangspunt voor blijvende bevrijding van pijn.

We hebben 27 basisoefeningen ontwikkeld voor alle gebieden van het lichaam waar spier-fasciale knelpunten – vandaar de naam – kunnen ontstaan. Met de oefeningen rek je onwillige spieren en fasciae in deze knelpunten op lange termijn terug tot hun “natuurlijke lengte” en versterk je ze tegelijkertijd op een gezonde manier. Het resultaat: spanningen kunnen normaliseren en de pijn verdwijnt blijvend.

Onze rekoefeningen zijn trouwens geen eenvoudige vormen van fysieke therapie. Hun intensiteit en opzet brengen je pijngevoel precies op het punt waar je lichaam schadelijke spanningen begint te normaliseren. Ze gaan ook veel verder dan wat je misschien weet over stretchen uit de sport. In de meest geraffineerde vorm zijn onze stretchoefeningen uit meerdere stappen opgebouwd en bevatten ze elementen van tegenspanning en actieve stretching om de beweging van gewrichten op de lange termijn te verbeteren door spierweefsel te rekken en te versterken.

 

praktijk h.j. karssen depijnvrijmethode bewegingsklachten behandeling spierklachten zenuwpijn therapie fysiotherapie driehuis ijmuiden

Fascia Rollen

Nog voordat fascia rollen de laatste jaren een hype werd, gebruikten we de werking erachter specifiek in onze therapie: Als het bindweefsel met druk wordt uitgerold als een taartdeeg, duwt dit het vocht in het weefsel.

De uitwisseling van voedingsstoffen verbetert, verklevingen in de fasciae worden opgelost en het weefsel wordt weer soepel en flexibel. We gebruiken de fascie rolmassage om de effecten van de stretching te versterken en om het verharde weefsel te ondersteunen in zijn regeneratie.

De hype rond fascia rolling heeft ook de markt overspoeld met talloze hulpmiddelen. Veel van de conventionele harde schuimrollen zijn echter te hard of te zacht voor pijnpatiënten, en vaak te groot of te klein. Wij hebben daarom onze eigen fascia set ontwikkeld die speciaal is afgestemd op de gevoelige behoeften van pijnpatiënten.

#osteopressuur

Osteopressuur

Een bijzonder kenmerk van de therapie: onze techniek van “pijnvrij drukken” (osteopressuur) werkt niet op zachte weefsels zoals spierweefsel, maar direct op het bot – daardoor zijn bijwerkingen of weefselschade door de behandeling vrijwel uitgesloten.

Hoe werkt het? Bij osteopressuur wordt specifiek gedrukt op speciale “alarmpijnreceptoren” die zich op ons periosteum bevinden.

Door druk uit te oefenen op de vast omschreven botpunten, richten we ons op specifieke gebieden in de hersenen en bereiken we precies daar waar de overmatige spier-fasciale spanningen in het weefsel zijn opgebouwd. Op deze manier worden opgeslagen hersenprogramma’s gereset, zodat de spier-fasciale spanningen weer normaal kunnen worden.

Daardoor worden de gewrichtsoppervlakken en wervellichamen ook niet meer zo sterk tegen elkaar gedrukt, wat door de receptoren in ons lichaam wordt waargenomen en doorgegeven aan de hersenen. De alarmpijn kan verdwijnen en we kunnen ons weer veel beter voelen.

 

Heeft u ook al van alles gedaan om van uw pijn af te komen?

Injecties

Behandelen de pijnklachten meestal niet oorzakelijk. Bovendien kunnen de werkbare stoffen bijwerkingen hebben.

Operatie

Operaties kennen talrijke risico’s en zijn onomkeerbaar. Na de ingreep kan de pijn terugkomen.

Pijnstillers

Pijnstillers hebben deels sterke bijwerkingen en gericht op symptoombestrijding. Niet op de oorzaak.

5 + 1 =

In de traumachirurgie zijn operaties nuttig en belangrijk. Maar er zijn grenzen waarbij verdere operaties geen verbetering meer brengen, ook al is er nog pijn. En er zijn symptomen die niet met een operatie te genezen zijn. Hier begint het domein van de Liebscher en Bracht therapie. Zelfs bij patiënten die niet geopereerd zijn, heeft de combinatie van osteopressuur en pijnvrij-stretches zo’n positief effect dat we onder de indruk van onze successen besloten hebben om de methode in samenwerking met de universiteit te evalueren volgens wetenschappelijke criteria. We werken ook aan het ontwikkelen en opzetten van een conservatief behandeltraject op basis van de Liebscher en Bracht therapie dat geschikt is voor dagelijks klinisch gebruik.

OA Dr. Egbert Ritter / Trauma Chirurg

#pijnvrij

+31 6 37 65 15 31

info@depijnvrijmethode.nl

Driehuizerkerkweg 138C | 1985 GN Driehuis NH

Bronnen en Studies

 • ↑1,↑18 Ostelo, R. (2020). Physiotherapy management of sciatica. Journal of Physiotherapy, S. 83–88.
 • ↑2,↑9,↑22,↑26 Koes, B. W., van Tulder, M. W., Peul, W. C. (2007). Diagnosis and treatment of sciatica. BMJ, 334, S. 1313-1317.
 • ↑3,↑14 Wepner, U. (2007). Bandscheibe & Co. als Ursache von Beinschmerzen: Claudicatio spinalis auf dem Vormarsch. MMW – Fortschritte der Medizin, 149, 9, S. 12-13.
 • ↑4,↑15 Cegla, T. H., Benscheid, H. (2022). Komplexes Schmerzgebilde erfordert ganzheitliche Behandlung: Neuropathische Mechanismen bei Rückenschmerzen, Schmerzmedizin, 38, 2, S. 16-23.
 • ↑5 Troutner, A. M., Battaglia, P. J. (2019). The ambiguity of sciatica as a clinical diagnosis: A case series. The Journal of the American Association of Nurse Practitioners, S. 2327–6924.
 • ↑6 Castro, C.H.M., Schilgen, M. (1995). Wie machen sich Wirbelsäulenerkrankungen bemerkbar?. In: Kreuzschmerzen. Berlin: Springer.
 • ↑7,↑12,↑29 Liebscher-Bracht, R., Bracht, P. (2019). Ischias & ISG-Schmerzen selbst behandeln. 1. Auflage, München: Gräfe und Unzer Verlag.
 • ↑8 Stochkendahl, M.J. et al. (2018). National Clinical Guidelines for non-surgical treatment of patients with recent onset low back pain or lumbar radiculopathy. European Spine Journal, 27, S. 60–75.
 • ↑10 Vroomen, P.C.A.J. et al. (2000). Conservative treatment of sciatica: a systematic review. Journal of Spinal Disorders, 13, S. 463-469.
 • ↑11 Rasmussen-Barr, E. et al. (2016). Non-steroidal anti-inflammatory drugs for sciatica (Review).  Cochrane Database of Systematic Reviews, 10, S. 1–68.
 • ↑13,↑28 Luijsterburg, P.A.J. et al. (2007). Effectiveness of conservative treatments for the lumbosacral radicular syndrome: a systematic review. European Spine Journal, 16, S. 881–899.
 • ↑16 Hagen, K.B. et al. (2005). The updated Cochrane review of bedrest for low back pain and sciatica. Spine Journal, 30, S. 542-546.
 • ↑17,↑30 Fernandez, M. et al. (2015). Advice to Stay Active or Structured Exercise in the Management of Sciatica: A Systematic Review and Meta-analysis.Spine, 40, 18, S. 1457–1466.
 • ↑19 Weinstein, J.N. et al (2006). Surgical vs nonoperative treatment for lumbar disk herniation: the Spine Patient Outcomes Research Trial (SPORT): a randomized trial. Journal of the American Medical Association, 296, S. 2441-2450.
 • ↑20 Peul, W.C. et al. (2008). Prolonged conservative care versus early surgery in patients with sciatica caused by lumbar disc herniation: two year results of a randomised controlled trial. BMJ, 336, S. 1355-1358.
 • ↑21 Bendo, J.A., Awad, J.N. (2006). Lumbar disk herniation. Orthopaedic knowledge update: Spine 3, S. 289-297.
 • ↑23 Peul, W.C. et al. (2007). Surgery versus Prolonged Conservative Treatment for Sciatica, The New England Journal of Medicine, 356, 22, S. 2245–2256.
 • ↑24 Bailey, C.S. et al. (2020). Surgery versus Conservative Care for Persistent Sciatica Lasting 4 to 12 Months. The New England Journal of Medicine, 382, S. 1093–1102.
 • ↑25 Paulsen, F., Waschke, J. (2017). Sobotta, Atlas der Anatomie: Allgemeine Anatomie und Bewegungsapparat. 24. Auflage, München: Elsevier.
 • ↑27 Fritz, J.M. et al. (2021). Physical Therapy Referral From Primary Care for Acute Back Pain With Sciatica A Randomized Controlled Trial. Annals of Internal Medicine, 174, 1, S. 8–17.