06-37651531 | info@depijnvrijmethode.nl | Ter Hoffsteedeweg 1, 2051 EN Overveen/Bloemendaal

Eindelijk verlost van hoofdpijn 

Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Het voelt als bonzende pijn in het hoofd, alsof er sloopmachines aan het werk zijn.

Meer dan 70 procent van de bevolking heeft ten minste één keer in hun leven last gehad van hoofdpijn. Er zijn maar liefst 367 verschillende soorten hoofdpijn geïdentificeerd door de International Headache Society (IHS).

Chronische hoofdpijn is een ander veelvoorkomend probleem: als de hoofdpijn langer dan drie maanden aanhoudt en zich minstens 15 dagen per maand voordoet, wordt het beschouwd als een van de tien meest voorkomende neurologische aandoeningen.

De meest voorkomende soort hoofdpijn is spanningshoofdpijn, waar ongeveer 70 procent van de bevolking last van heeft. Migraine treft 10 tot 12 procent van de bevolking.

Hoofdpijn en migraine zijn wereldwijd veelvoorkomende aandoeningen. Sterker nog, ze staan op de tweede en derde plaats van de meest voorkomende menselijke ziekten, direct na tandbederf.

Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, ongeacht het type hoofdpijn.

Ongeveer één op de tien kinderen heeft last van migraine. Als deze aanvallen niet op tijd worden behandeld tijdens de kindertijd, is de kans groter dat ze ook op volwassen leeftijd hoofdpijn zullen krijgen. Het is daarom belangrijk om op tijd medische hulp te zoeken als je kind hoofdpijn heeft.

Hoofdpijn is een vervelende pijn in het hoofd die op verschillende manieren ervaren kan worden, zoals pulserend, borend, brandend, trekkend, dof en stekend. Het kan zich ook op verschillende plekken in het hoofd voordoen, zoals achter in het hoofd, aan één of beide zijden, in het voorhoofd of de slaap.

Als we het hebben over de meest voorkomende hoofdpijnen wereldwijd, dan sluiten we hoofdpijn als begeleidend symptoom (bijvoorbeeld als gevolg van een hoofdletsel) uit.

De International Headache Society (IHS) heeft verschillende categorieën hoofdpijn vastgesteld

Migraine wordt gekenmerkt door intense, kloppende pijn aan één kant van het hoofd, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid.

Spanningshoofdpijn komt vaak voor en wordt gekenmerkt door een drukkende of knellende pijn die vaak voelt als een strakke band om het hoofd.

Clusterhoofdpijn komt minder vaak voor, maar is zeer pijnlijk en wordt gekenmerkt door stekende pijn aan één kant van het hoofd, tranende ogen en een verstopte neus.

Medicatieafhankelijke hoofdpijn ontstaat als gevolg van overmatig gebruik van pijnstillers.

Hoofdpijn als gevolg van een onderliggende aandoening kan veroorzaakt worden door verschillende factoren zoals een hersentumor, infectie of bloeding

Het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen om de beste behandeling te kunnen bepalen. Raadpleeg daarom altijd een arts als je regelmatig last hebt van hoofdpijn.

Wanneer naar de dokter?

 • Hoofdpijn die plotseling en intens is en gepaard gaat met koorts, stijve nek, braken of veranderingen in het bewustzijn.
 • Hoofdpijn na een val of een klap op het hoofd.
 • Hoofdpijn bij een nieuwe of veranderende moedervlek.
 • Hoofdpijn die begint na de leeftijd van 50 jaar.
 • Hoofdpijn die gepaard gaat met veranderingen in het gezichtsvermogen of blindheid op één of beide ogen.
 • Hoofdpijn die niet weggaat of steeds erger wordt.
 • Hoofdpijn die gepaard gaat met zwakte, gevoelloosheid of verlamming in het lichaam.
 • Hoofdpijn die optreedt tijdens het sporten.
 • Hoofdpijn die optreedt na inname van medicijnen of drugs.
 • Hoofdpijn die optreedt tijdens de zwangerschap.
Primaire hoofdpijn

Hoofdpijn kan worden onderverdeeld in drie categorieën:

 • primaire
 • secundaire 
 • andere hoofdpijnen.

Primaire hoofdpijn is de meest voorkomende vorm en omvat spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn.

Het gemeenschappelijke kenmerk van deze hoofdpijnen is dat er geen onderliggende structurele ziekte is.

Secundaire hoofdpijn

Secundaire hoofdpijn treedt op als gevolg van andere aandoeningen, zoals craniocerebraal of cervicaal trauma, defecte bloedvaten of ziekten van de schedel, nek, oren, tanden of ogen. Tot slot zijn er nog andere vormen van hoofdpijn, zoals craniale neuralgie en aangezichtspijn, die zich verspreiden langs zenuwbanen in het hoofd, gezicht of hals. Hoewel deze vormen van hoofdpijn zeldzaam zijn, kunnen ze erg vervelend zijn voor degenen die er last van hebben.

Ander vormen

Tot slot zijn er nog andere vormen van hoofdpijn, zoals craniale neuralgie en aangezichtspijn, die zich verspreiden langs zenuwbanen in het hoofd, gezicht of hals. Hoewel deze vormen van hoofdpijn zeldzaam zijn, kunnen ze erg vervelend zijn voor degenen die er last van hebben.

Henk J. Karssen

Henk J. Karssen

Eigenaar De Pijnvrij Methode

Bent u op zoek naar duurzame alternatieven voor pijnbestrijding en een betere kwaliteit van leven?

We begrijpen dat pijn een complexe en persoonlijke kwestie is en daarom bieden wij een gepersonaliseerde aanpak die past bij uw behoeften.

We geloven dat te vaak pijn verkeerd begrepen en geïnterpreteerd wordt, met als gevolg het gebruik van geneesmiddelen met verwoestende neveneffecten of operaties. Dit willen we graag tegengaan met onze duurzame alternatieven.

 

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en wordt omschreven als een doffe en drukkende pijn die tot zeven dagen kan aanhouden.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de pijn te verminderen, zoals ontspanningstechnieken en rekoefeningen om de spanning in de spieren te verminderen.

Ook kunnen pijnstillers helpen bij chronische hoofdpijn. Een alternatief zonder bijwerkingen is pepermuntolie, wat acuut kan helpen bij hoofdpijn.

Clusterhoofdpijn is een ernstige vorm van hoofdpijnaanvallen die meestal aan één kant van het hoofd optreden, rondom het gebied van de ogen en de slapen.

Deze hoofdpijnaanvallen komen in clusters voor, ongeveer acht keer per dag en kunnen tot drie uur duren. Clusterhoofdpijn treft vooral jonge mannen in het derde of vierde decennium van hun leven en wordt afgewisseld met perioden waarin er geen symptomen zijn.

Het is belangrijk om beeldvorming van de kleine hersenen uit te voeren om tumoren uit te sluiten. Behandeling van clusterhoofdpijn omvat voornamelijk het gebruik van triptanen en zuurstof.

Migraine is de op één na meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Het gaat gepaard met een matige tot ernstige, pulserende kloppende pijn die tot wel drie dagen kan aanhouden.

Naast de pijn kunnen symptomen zoals verlies van eetlust, misselijkheid, braken en duizeligheid optreden. Het vermijden van triggers zoals stress en bepaalde voedingsmiddelen, en het gebruik van ontspannings- en bewegingstechnieken, kunnen helpen bij het verminderen van migraineaanvallen.

In sommige gevallen kan er sprake zijn van een aura of oogmigraine, waarbij spraak- of visusstoornissen of zelfs verlammingen optreden.

Spieren

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben, afhankelijk van waar de pijn zich bevindt. Als de hoofdpijn zich in het voorhoofd bevindt, kan dit te wijten zijn aan overbelasting van spieren en fasciën in de bovenrug, nek, hoofd of gezicht. Dit kan leiden tot hoge spanningen en uiteindelijk hoofdpijn en migraine. Als deze hoofdpijn dagelijks terugkeert, kan het chronisch worden.

Spanning

Hoofdpijn aan de achterkant van het hoofd is meestal onschuldig en wordt vaak veroorzaakt door spanning. De pijn voelt dof en drukkend aan en kan aan beide kanten van het hoofd voorkomen en zich uitbreiden naar de zijkanten van het voorhoofd. Rekoefeningen kunnen helpen om de pijn te verlichten. Als duizeligheid, misselijkheid, braken of verlamming optreden, evenals spraak-, loop- of zichtproblemen, is het raadzaam een arts te raadplegen.

Stress

Hoofdpijn aan de slapen komt vaak voor als onderdeel van primaire hoofdpijnvormen zoals spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn of migraine. Psychosociale stress, druk en spanning op het hoofd en de gezichtsspieren kunnen hieraan bijdragen, maar ook gebrekkig zicht of verkeerd aangebrachte visuele hulpmiddelen. Het aanbrengen van pepermuntolie op de slapen of het doen van rekoefeningen kan snel verlichting geven bij dit type spanningshoofdpijn.

Migraine

Hoofdpijn aan één kant van het hoofd kan verschillende oorzaken hebben, waaronder migraine of clusterhoofdpijn. Bij migraine kan de pijn aan één kant van het hoofd optreden en gepaard gaan met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor geluid, geur en licht.

Cluster

Bij clusterhoofdpijn is de pijn ook aan één kant van het hoofd gelokaliseerd en kan het gepaard gaan met rode en waterige ogen. Dit kan te wijten zijn aan een storing in de trigeminuszenuw. Een arts kan de diagnose stellen en een passende behandeling voorschrijven.

#pijn #artrose #chronischepijn #depijnvrijmethode

Hoe voelt de pijn?

Hoofdpijn kan zich op verschillende manieren manifesteren en de pijn kan verschillende sensaties veroorzaken.

Scherpe hoofdpijn komt bijvoorbeeld voor bij clusterhoofdpijn of kan worden veroorzaakt door medicijnen en voelt als een scherpe prik aan één kant van het hoofd.

Dreunende hoofdpijn is vaak een teken van migraine, en kan gepaard gaan met een pulserende pijn die soms aan één kant van het hoofd optreedt.

Brandende hoofdpijn kan optreden bij trigeminusneuralgie en gaat gepaard met aanvallen van brandende pijn die slechts enkele seconden duren en zich concentreert rond het gebied dat door de nervus trigeminus in het hoofd en gezicht wordt bevoorraad

Hoofdpijn die drukkend aanvoelt, wordt vaak ervaren bij spanningshoofdpijn. Het voelt als een strak gevoel rond het hoofd, of juist in het voorhoofd, de slapen of het achterhoofd. Mensen die dit type hoofdpijn ervaren, beschrijven het vaak als een bankschroef die om hun hoofd zit en langzaam wordt aangespannen.

 

Het is belangrijk om de oorzaak van de hoofdpijn te achterhalen om de juiste behandeling te krijgen.

Er verschillende zelfhulpmethoden die je kunt proberen. Hier zijn enkele tips:

Rust: Neem rust en ontspanning als je hoofdpijn hebt. Probeer je stressniveau te verlagen door te mediteren of yoga te doen.

Hydratatie: Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt om uitdroging te voorkomen, wat een veelvoorkomende oorzaak van hoofdpijn is.

Pijnstillers: Paracetamol, ibuprofen of aspirine kunnen helpen bij lichte tot matige hoofdpijn. Volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking.

Koude-of warmtecompressen: Leg een koud of warm kompres op je voorhoofd, nek of achterhoofd om de pijn te verminderen.

Massage: Probeer je nek en schouders te masseren om de spanning te verminderen.

Reguliere slaappatronen: Zorg voor een regelmatig slaappatroon om te voorkomen dat je te weinig of te veel slaapt, wat hoofdpijn kan veroorzaken.

Onthoud dat het altijd verstandig is om een arts te raadplegen als je hoofdpijn hebt die ongewoon is of als de pijn aanhoudt.

#fibromyalgie #pijn #chronischepijn #artrose