06-37651531 | info@depijnvrijmethode.nl

Doet je hiel pijn alsof er een spijker vastzit in je voetzool?

Dit wordt wordt vaak veroorzaakt door hielspoor.

Ongeveer 10 % van alle mensen heeft er minstens één keer in het leven last van.

Hulp bij hielspoor

Heeft u last van pijn in uw hiel wanneer u erop stapt, alsof er een spijker vastzit in uw voet?

Dit wordt vaak veroorzaakt door een hielspoor en ongeveer tien procent van alle Nederlanders krijgt hier minstens één keer in hun leven last van. Gelukkig biedt de Pijnvrij Methode hulp zonder operatie of medicatie.

U bent dus niet machteloos! We zullen u uitleggen wat de oorzaken zijn van een hielspoor en wat de werkelijke oorzaak is van uw klachten.

We zullen kort de behandeling bespreken en u leren hoe u met oefeningen thuis de pijn kunt verminderen.Mensen die hielpijn hebben, ervaren vaak een ondraaglijke pijn rond de hiel en kunnen moeilijk lopen.

Het voelt alsof er bij elke stap een spijker in de voet steekt en na het opstaan is er vaak een “opstartpijn”. De pijn wordt meestal erger als er gewicht op wordt gezet, maar neemt af in de loop van de dag.

Mensen met hielpijn kunnen hun voet niet goed rollen of er gewicht op zetten. Mensen die veel staan op hun werk hebben vooral last van een diepe, indringende pijn aan de achterkant van de voet.

#pijnvrij #pijnvrijmethode #hielpijn

Symptomen en diagnose

  • Een hielspoor is een botvormige vergroeiing op de hiel.
  • De aandoening veroorzaakt pijn in de hielstreek.
  • De pijn neemt meestal toe bij inspanning. Dit leidt vaak tot “opstartpijn” in de ochtend.
  • Vaak wordt een röntgenfoto gemaakt om de oorzaak van de pijn vast te stellen.

Wat is een hielspoor?

Een hielspoor is een benig gezwel op het hielbeen dat problemen veroorzaakt en vaak hevige drukpijn op het hielbeen veroorzaakt. Het wordt medisch gezien een calcaneusspoor genoemd.

Niet elk doornvormig botgezwel veroorzaakt problemen, maar patiënten klagen vaak over pijn door overbelasting van de fascia plantaris, een grote peesplaat op de voetzool die zich uitstrekt tussen het hielbeen en de metatarsofalangeale gewrichten. Als er veel spanning op staat, kunnen er benige uitwassen ontstaan.

Onder en Boven

Er zijn twee soorten hielspoor: de onderste en de bovenste hielspoor. De onderste hielspoor ontstaat wanneer de peesplaat die van het hielbeen naar de tenen loopt overmatig wordt uitgerekt als de voet zakt. Dit kan leiden tot een klein benig hielspoor aan de onderkant van de voet, ook wel een plantair hielspoor genoemd.

De bovenste hielspoor ontstaat wanneer de spanning op de pees tussen het hielbeen en de kuitspieren, de achillespees, te groot is. In dat geval kan het hielspoor zich vormen aan de bovenkant van de achtervoet, bij de peesaanhechting van de achillespees. Dit wordt een dorsaal hielspoor genoemd.

Hoe wordt een hielspoor vastgesteld? 

Artsen kunnen eelt of drukplekken op uw voeten voelen om te zien of er benige uitwassen zijn die wijzen op een hielspoor. Een röntgenfoto kan helpen bij het vaststellen van de precieze locatie van de aandoening en het onderscheiden van andere aandoeningen die vergelijkbare symptomen hebben. Soms is een röntgenfoto zelfs nodig om het verschil tussen hielspoor, achillodynie en de hiel van Haglund vast te stellen, omdat de symptomen op elkaar kunnen lijken.

Hoe ontstaat een hielspoor? 

Een hielspoor ontstaat door eenzijdige beweging die leidt tot overmatige spanning in de spieren en fascia. Dit veroorzaakt vaak pijn en een uitstulping van het periosteum. Het bot begint in deze richting te groeien en er ontstaat een hielspoor. Ons moderne leven, waarin we altijd schoenen dragen en op gladde oppervlakken lopen, zorgt voor gebrek aan afwisseling en beweging voor de voeten, waardoor ze gemakkelijk een hielspoor ontwikkelen.

Onze zienswijze

Als we onze voeten niet goed of te weinig bewegen, stroomt er minder interstitiële vloeistof in het weefsel. De bindweefselcellen, die voor je fascia moeten zorgen, verwaarlozen hun taak en de fascia kunnen aan elkaar kleven. Dit leidt tot pathologische spanning.

De peesplaat op de voetzool (fascia plantaris) heeft dan te lijden van overmatige trekkrachten.Deze peesplaat loopt in een waaiervorm van het hielbeen naar de punt van de voet. Bij het lopen heeft de fascia plantaris een belangrijke taak.

Verkalking

Wanneer echter de spieren en de fascia door de spanning permanent aan de fascia plantaris trekken, ontstaat er een negatieve druk. Omdat de peesplaat direct verbonden is met de hiel, ontstaat daar een lichte uitstulping van het periosteum. Het bot vat dit op als een signaal dat het daar moet groeien, want de pees trekt het permanent in die richting. Er ontstaat verkalking: de ruimte tussen de botten wordt gevuld met kalkafzetting en verbeent. Er ontstaat een hielspoor dat in de lengteboog van de voet trekt.

Vanuit ons gezichtspunt is het grote misverstand van grote delen van de geneeskunde nu om te geloven dat de hielspoor zelf je pijn en ongemak veroorzaakt. De hielspoor is echter slechts een benige structuur die helemaal geen pijnreceptoren heeft. De pijn wordt gevoeld door receptoren in het omringende weefsel.

Spieren op de juiste lengte en gehydrateerd weefsel is de sleutel 

Ons doel is je pijn weg te nemen. Hoe doen we dat? We verminderen de trekkrachten tot het punt waarop de de pijnreceptoren niet langer alarm slaan. Hierdoor verdwijnt je hielspoor niet, maar het stopt wel met pijn doen. Op den duur kan je lichaam besluiten de spoorvorming weer af te breken. Dit gebeurt binnen enkele weken of maanden. Of misschien blijft je hielspoor bestaan. Zolang het geen ongemak veroorzaakt, is het niet erg.

Volgens de reguliere geneeskunde

In Midden-Europa is hielspoor met bijna 16 procent de meest voorkomende oorzaak van pijn in de hielstreek.5) Ongeveer tien procent van alle Nederlanders heeft ook ooit last van pijn door deze aandoening.6)

Volgens de geneeskunde ontstaat een hielspoor door verkeerde standen en overmatige verkeerde belasting van de voet. Het lichaam probeert de overmatige belasting tegen te gaan en meer stabiliteit te creëren. Daartoe zet het kalk af aan de basis van de pees en na verloop van tijd ontstaat daar een benige uitloper – een hielspoor. Het gebied rond het hielspoor raakt geïrriteerd en ontstoken, wat uiteindelijk de hevige pijn veroorzaakt. De plantaire pees op de voetzool is vaak geïrriteerd, maar ook in de achillespees kan een ontsteking optreden.

Risicofactoren

Volgens medische bronnen zijn factoren die de vorming van een hielspoor bevorderen onder meer:7)

 

  • Scheefstand,
  • Voetafwijkingen (platvoeten, platvoeten en holvoeten),
  • Benen van verschillende lengte,
  • Een verkorte achillespees,
  • Plotselinge gewichtstoename,
  • Overgewicht of
  • Trainingsfouten (verkeerde looptechniek, snelle toename van loopafstand, -snelheid of -duur).

Overgewicht

Naast veel voorkomende afwijkingen aan de voet (platvoet, hoge voetboog) en beenlengteverschillen zou ook het gewicht van de patiënt een rol spelen bij het ontstaan van hielspoor. Studies hebben aangetoond dat een hoge leeftijd en een verhoogde BMI (body mass index) als belangrijke indicatoren voor hielspoor worden beschouwd.8) Hieruit blijkt dat mensen met overgewicht drie keer meer kans hebben op het ontwikkelen van hielspoor dan mensen met een normaal gewicht of ondergewicht.9) Bovendien worden vrouwen vaker getroffen dan mannen. Hielspoor komt vaker voor na het 50e levensjaar

Wanneer onjuiste belasting en overbelasting de peesplaat (fascia plantaris) op de voetzool irriteren, kan een ontsteking ontstaan. De symptomen van fasciitis plantaris zijn vergelijkbaar met die van hielspoor. De irritatie zelf en de ontsteking leiden uiteindelijk tot pijn die begint bij de hiel en kan uitstralen over de hele voetzool. De behandeling is vergelijkbaar met die van hielspoor.

 

Behandelingen: Meestal symptoombestrijding

Er zijn verschillende manieren om een hielspoor te benaderen. Van inlegzolen en medicijnen tot een operatie, er zijn veel mogelijkheden.

Door de spanning in de spieren en fascia te verminderen, heeft u zelf grip op de pijn en kunt u er zelf iets aan doen.

Bij De Pijnvrij Methode zijn wij ervan overtuigd dat u met onze methode uw pijn zelf onder controle kunt krijgen. Want onze pijntherapie pakt het probleem bij de wortel aan en behandelt niet alleen de symptomen.

Om te beginnen kunnen wij uw pijn sterk verminderen via osteopressuur. De pijntherapeut zal u na uw eerste behandeling oefeningen meegeven die u thuis kunt doen. Het doel van onze rekoefeningen en fascia rollende massages is om de overmatige spanning in de spieren en fascia rond de hielspoor te verminderen. Dan kan ook uw pijn verdwijnen.

In de geneeskunde wordt een hielspoor niet meteen met het mes van een chirurg behandeld, maar veel benaderingen, zoals het gebruik van inlegzolen, behandelen alleen de symptomen en niet de oorzaken van de hielspoor. Deze klassieke behandelingsmogelijkheden worden hieronder uitgelegd. Wij leggen uit waarom het onwaarschijnlijk is dat deze therapieën uw klachten blijvend zullen doen verdwijnen.

 

Zooltjes

Speciale schoenzolen worden zo gesneden dat er een gat in de zool ontstaat waar het hielspoor zich bevindt. Hierdoor hangt de hielspoor letterlijk in de lucht, wat overbelasting moet voorkomen. Dankzij de gaatjesinzet wordt de voetboog beschermd, zodat de hielspoor geen problemen of pijn meer kan veroorzaken.

Er bestaan ook verschillende hielkussens die moeten helpen tegen de pijn. In plaats van inlegzolen worden deze hielkussens in de schoenen geplaatst en worden verondersteld een soortgelijk doel te dienen.10)

In het algemeen is niet al het schoeisel geschikt voor een hielspoor. Schoenen met een bijzonder zachte zool en inlegzolen zijn voor veel patiënten comfortabeler. Orthopedische inlegzolen of speciaal schoeisel verlichten echter alleen de pijn, en zelfs dat niet altijd. De verkorting als oorzaak van het hielspoor blijft bestaan.

 

Medicatie en Injecties

Medische deskundigen zijn het er grotendeels over eens: de ontsteking moet uit de voet worden verwijderd, niet de hielspoor. De snelste manier om dit te doen is met een cortisone-injectie. Maar je moet weten dat cortisone je pezen op lange termijn beschadigt, zodat ze kunnen scheuren. Ook injecties te dicht bij de pees kunnen verwondingen veroorzaken. Dus op de lange termijn is de schade soms groter dan de winst. Probeer dus eerst De Pijnvrij Methode.

Naast cortisone kunnen ook andere stoffen gebruikt worden. Artsen uit Griekenland en Zwitserland hebben hierover verschillende onderzoeken geanalyseerd. Zij ontdekten dat Botox aanzienlijk betere resultaten geeft dan cortisone.11) Patiënten hebben dus de kans om een half jaar pijnvrij te zijn. Behoorlijk lang, nietwaar?

Fysiotherapie

Vergelijkbaar met onze oefeningen is het doel hier om de voetspieren en ook de pezen op de voetzool te rekken. De oefeningen worden meestal geïnstrueerd door een fysiotherapeut en moeten dan door de patiënt thuis zelfstandig worden voortgezet. Daarnaast proberen fysiotherapeuten soms je gebruikelijke looptechniek te veranderen of koude therapie te gebruiken voor de behandeling.

Shockwave

De behandeling met shockwavetherapie duurt ongeveer 20 minuten.12) De patiënt ligt op zijn of haar rug en het apparaat wordt aan de hiel bevestigd. Per behandeling worden in totaal ongeveer 3.800 schokgolven gegeven.13) Studies hebben een verbetering aangetoond van de pijn in de hiel die ’s morgens ontstaat.14) Schokgolftherapie is bedoeld om de pijnreceptoren in de voet te triggeren en zo te immobiliseren.

Het probleem hiermee is dat deze therapie hooguit de symptomen, dus de pijn, kan verlichten – maar zelfs dat werkt vaak niet. Onze oefeningen daarentegen zijn erop gericht de oorzaak van je pijn weg te nemen.

Kruiden tegen pijn

Om de ontsteking rond het hielspoor in je voet te laten afnemen, kan een nieuw voedingsplan helpen. Het kan bijvoorbeeld een goed idee zijn om het ontstekingsbevorderende vetzuur “arachidonzuur” in bewerkt vlees en worst te vervangen door goede vetten. Dat zijn bijvoorbeeld lijnzaadolie, hennepolie of koolzaadolie. Kruiden uit de tuin zoals munt, peterselie of rozemarijn bevatten natuurlijke ontstekingsremmers.

Studies tonen aan dat 50 gram brandnetels per dag de ontstekingspijn met meer dan de helft vermindert. Om ze beter te laten smaken, kun je de brandnetels mengen met bijvoorbeeld mango tot een smoothie.

Een verandering van dieet is echter niet voldoende; goede lichaamsbeweging is ook belangrijk.

Operaties en Bestraling

Vroeger werd een hielspoor vaak geopereerd, maar tegenwoordig raden veel artsen dat af. De orthopeed en voetchirurg prof. Christina Stukenborg-Colsman legt uit dat een operatie veel patiënten niet hielp. In de meeste gevallen bleef de pijn aanwezig, ook al was de benige hielspoor verwijderd. Bovendien werd tijdens de operaties geconstateerd dat zich in wel 50 procent van de gevallen een nieuwe hielspoor vormde.15)

Bij bestraling wordt de hielspoor bestraald, net als bij kanker. De dosis is zeer laag. Uit een onderzoek met meer dan 300 patiënten bleek dat na zes maanden bijna 86 procent van de patiënten reageerde op de zogenaamde megavoltage bestraling. Ongeveer 75 procent van de patiënten had weinig of geen pijn na de behandeling.16)

Ondanks het succes van de methode zijn medische deskundigen het niet eens over de optimale dosis van de therapie.17) Je moet ook bedenken dat je je lichaam vrijwillig blootstelt aan straling.

Onze Visie

Onze visie is een pijnvrij leven voor iedereen – ook voor jou! Onze oefeningen kunnen je helpen het ongemak van je hielspoor te beheersen. Hoe doen we dit?

We ontspannen de spieren en fascia rond de hielspoor.
De spanning op de pees wordt verminderd.
De pijnreceptoren stoppen met alarm slaan.
In onze oefenvideo’s laten we je verschillende rekoefeningen zien en ook oefeningen met onze fascia rollers. Hierdoor zal je hielspoor niet meteen verdwijnen, maar het kan er wel voor zorgen dat het veel minder pijn doet. Het is mogelijk dat je lichaam het hielspoor binnen een paar weken afbreekt. Je hielspoor en kalkafzettingen kunnen echter blijven bestaan. Zolang ze geen ongemak veroorzaken is dat niet erg. Wil je een hielspoor voorkomen? Dan kun je natuurlijk onze oefeningen doen als profylactische maatregel!

Stel uw vraag

12 + 15 =

Bronnen & studies

↑1 Vgl. Buch, M./ Knorr, U./ Fleming, L./ Theodore, G./ Amendola, A./ Bachmann, C./ Zingas, C./ Siebert, W.E.; Extracorporeal shock wave therapy for symptomatic heel spurs – a review; In: Orthopäde; 2002, 31, p. 637.
↑2 Vgl. Hoberg, M./ Gradinger, R./ Rudert, M.; Fersenschmerz – was steckt dahinter?; In: MMW – Fortschritte der Medizin; 2007 (149), 24, p. 37.
↑3 Vgl. J. Kirkpatrick et al. (2017): The plantar calcaneal spur: a review of anatomy, histology, etiology and key associations, Journal of Anatomy 230(6), pp. 743-751.
↑4 Vgl. Gabel, E.; Hielpijn: Hoe de klachten juist te interpreteren; In: Orthopädie & Rheuma; 2014 (1), 17.
↑5 Vgl. Heyd, R./ Tselis, N./ Ackermann, H./ Röddiger, S./ Zamboglou, N.; Functionele resultaten na megavoltage bestraling voor hielspoor; In: Strahlenther Onkol; 2006, 12, p. 734.
↑6 Vgl. Oberhofer, E.; Hielspoor: indien injectietherapie, dan hoogstwaarschijnlijk botulinetoxine; In: Orthopädie & Rheuma, 2016 (4), 19, p. 12.
↑7 Vgl. Buch, M./ Knorr, U./ Fleming, L./ Theodore, G./ Amendola, A./ Bachmann, C./ Zingas, C./ Siebert, W.E.; Extracorporeal shock wave therapy for symptomatic heel spurs – a review; In: Orthopäde; 2002, 31, p. 638.
↑8 Vgl. Riepert, T./ Baltz, M./ Nafe, B./ Schweden, F./ Rittner, C.; De plantaire en dorsale hielspoor als indicatie van oudere leeftijd en verhoogde body mass index; In: Forensic Medicine; 2002, 2, p. 100.

↑9 Vgl. Riepert, T./ Baltz, M./ Nafe, B./ Schweden, F./ Rittner, C.; De plantaire en dorsale hielspoor als aanwijzing voor hogere leeftijd en verhoogde body mass index; In: Forensic Medicine; 2002, 2, p. 101.
↑10 Vgl. B. Geigner (2019): Conservatieve therapie van veel voorkomende orthopedische voetziekten, Orthopedie & Reuma 22, p. 44.
↑11 Vgl. Oberhofer, Elke; Hielspoor: indien injectietherapie, dan hoogstwaarschijnlijk botulinetoxine; In: Orthopädie & Rheuma, 2016 (4), 19 pp. 12.
↑12 Vgl. Buch, M./ Knorr, U./ Fleming, L./ Theodore, G./ Amendola, A./ Bachmann, C./ Zingas, C./ Siebert, W.E.; Extracorporeal shock wave therapy for symptomatic heel spur – a review; In: Orthopäde; 2002, 31 p. 641.
↑13 Cf. Buch, M./ Knorr, U./ Fleming, L./ Theodore, G./ Amendola, A./ Bachmann, C./ Zingas, C./ Siebert, W.E.; Extracorporeal shock wave therapy for symptomatic heel spur – a review; In: Orthopäde; 2002, 31 p. 640.
↑14 Cf. Buch, M./ Knorr, U./ Fleming, L./ Theodore, G./ Amendola, A./ Bachmann, C./ Zingas, C./ Siebert, W.E.; Extracorporeal shock wave therapy for symptomatic heel spur – a review; In: Orthopäde; 2002, 31 p. 637.
↑15 Vgl. Heyd, R./ Tselis, N./ Ackermann, H./ Röddiger, S./ Zamboglou, N.; Functionele resultaten na megavoltage bestraling voor hielspoor; In: Strahlenther Onkol; 2006, 12 p. 734.
↑16 Vgl. Heyd, R./ Tselis, N./ Ackermann, H./ Röddiger, S./ Zamboglou, N.; Functionele resultaten na megavoltage bestraling voor hielspoor; In: Strahlenther Onkol; 2006, 12 p. 733.
↑17 Vgl. Heyd, R./ Tselis, N./ Ackermann, H./ Röddiger, S./ Zamboglou, N.; Functionele resultaten na megavoltage bestraling voor hielspoor; In: Strahlenther Onkol; 2006, 12 p. 737.