Hernia, zo kun je pijnvrij worden
Pijnvrij zonder medicijnen, injecties of operatie
Onze missie is een pijnvrij leven voor iedereen
Een verkeerde beweging kan leiden tot pijn, en dit kan je ongerust maken: heb ik een hernia? Moet ik geopereerd worden? Moet ik maandenlang pijn lijden, in het ziekenhuis liggen en gedwongen rust nemen? Deze angst is begrijpelijk, maar in de meeste gevallen ongegrond. Vaak kun je jezelf het beste helpen zonder sterke pijnstillers, operaties of andere risicovolle behandelingen.
Bij een hernia kunnen verschillende symptomen optreden. Deze kunnen onder andere bestaan uit:
- Pijn die uitstraalt naar de bil, been, voet of arm, afhankelijk van de locatie van de hernia.
- Gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in de betreffende ledemaat.
- Verminderde spierkracht of coördinatie.
- Problemen met het controleren van de blaas of darmen in ernstige gevallen
Als je merkt dat je duidelijke tekenen van verlamming, spierzwakte of problemen met controle over je blaas of darmen hebt, is het belangrijk om direct een arts te raadplegen. Dit zal helpen om je exacte situatie te verduidelijken en passende medische zorg te ontvangen
Wat zijn de symptomen van een hernia?
Als je last hebt van rugpijn die uitstraalt naar je armen of benen en je ervaart gevoelloosheid, tintelingen of andere gevoelsstoornissen, zelfs ’s nachts of in rust, dan kan het zijn dat je te maken hebt met een hernia.
Afhankelijk van waar de hernia zich bevindt in je wervelkolom – of het nu in je nek, borstkas of onderrug is – kunnen verschillende symptomen optreden.
Meestal nemen de symptomen toe bij inspanning, beweging, niezen of hoesten.
Het is belangrijk om te weten dat niet elke hernia symptomen veroorzaakt. Soms wordt het per toeval ontdekt bij een diagnose.
Rugpijn is automatisch een hernia?
Het gebeurt vaak dat rugpijn plotseling opkomt. Het kan gebeuren terwijl je aan het sporten bent en een onoplettende beweging maakt, of zelfs wanneer je iets simpels probeert op te tillen in de auto. Plotseling kun je bijna niet meer bewegen en in het ergste geval kun je zelfs aan bed gebonden zijn.
Slechts 4% van de rugpijn wordt veroorzaakt door een hernia.
Rugpijn, zowel de acute als chronische variant, is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem.
Het goede nieuws is dat maar liefst 90% van de mensen met rugpijn binnen vier weken van hun klachten afkomt, zelfs zonder speciale behandeling. 1)
Welke klachten geeft een hernia?
Bij een hernia zijn de zaken iets anders. Het wordt beschouwd als een medische aandoening en wordt ook wel “symptomatische rugpijn” genoemd.
Er wordt vermoed dat er een specifieke oorzaak is achter de pijn. Bovendien kunnen andere structuren in je rug worden aangetast, zoals zenuwen, zenuwwortels en het wervelkanaal.
Als je pijn hebt die uitstraalt naar je armen of benen en je ervaart gevoelloosheid of tintelingen, kan er een hernia aanwezig zijn.
De symptomen die optreden en hoe ernstig ze zijn, hangen af van het gebied dat wordt aangetast in je rug.
Optreden van hernia's
Een hernia kan in principe voorkomen in elk deel van de wervelkolom wanneer dat deel overbelast raakt. Ongeveer 2/3 van alle hernia’s komen voor in de onderrug (lendenwervelkolom). Van deze gevallen is 90% gerelateerd aan gebieden die in contact staan met het bekken.
De schijven tussen de vierde en vijfde lendenwervel (L4/L5) en tussen de vijfde lendenwervel en de eerste kruiswervel (L5/S1) worden het vaakst getroffen.
In de borstwervelkolom (thoracale wervelkolom) komen hernia’s minder vaak voor en veroorzaken ze meestal geen symptomen. Ongeveer 30% van de hernia’s komt voor in de nekwervelkolom (cervicale wervelkolom).
Statistisch gezien hebben mannen vaker last van een hernia dan vrouwen, vooral tussen de leeftijd van 46 en 55 jaar.
Typische kenmerken bij een hernia
- Plotselinge rugpijn die erger wordt bij inspanning of beweging. Niezen en hoesten kunnen de pijn in de onderrug of bovenrug verergeren.
- Verstijfde spieren in het gebied van de wervelkolom dat aangetast is.
- Als de hernia zich in het lendegebied (onderrug) bevindt, kunnen er ook symptomen zijn zoals pijn die uitstraalt naar de bil of benen, vergelijkbaar met ischiaspijn bij ischias (lumbago).
- Neurologische symptomen of gevoelsstoornissen kunnen optreden als de ischiaszenuw geïrriteerd is.
Wanneer naar de dokter?
Als je merkt dat je problemen hebt met verlamming, zwakte in de spieren of controle over je blaas of darmen, is het belangrijk om onmiddellijk een arts te raadplegen. De arts kan je situatie duidelijk beoordelen en de juiste medische zorg bieden.
In zeer zeldzame gevallen kan een hernia het ruggenmerg of de spinale zenuwen zo ernstig beïnvloeden dat er een aandoening ontstaat die bekend staat als het cauda equina syndroom. Dit syndroom treedt op wanneer de zenuwwortels in het onderste deel van de wervelkolom worden aangetast. Symptomen van het cauda equina syndroom zijn verlamming en verlies van gevoel. Je zou bijvoorbeeld geen aanraking of pijn op je huid kunnen voelen. Ook de controle over de blaas en darmen kan worden aangetast, waardoor je urine of ontlasting niet kunt ophouden, en je kunt gevoelloosheid ervaren in het genitale gebied.
Over het algemeen zijn zulke ernstige hernia’s met ernstige zenuwschade uiterst zeldzaam.
Veroorzaakt iedere hernia symptomen?
Ernstige symptomen van een hernia zijn zeer zeldzaam. Het tegenovergestelde komt vaker voor: zelfs bij langdurige verkeerde belasting worden hernia’s vaak per toeval ontdekt, omdat de persoon geen klachten heeft.
Wist je dat één op de drie mensen van rond de 30 jaar afwijkingen heeft aan de tussenwervelschijf of zelfs een verzakking, zonder dat ze klagen over rugpijn? Bij 60-jarigen is dit cijfer zelfs twee keer zo hoog. Bovendien heeft 75% van alle 28-jarigen al kleine scheurtjes in hun tussenwervelschijven.
Natuurlijk, als je op dit moment hevige pijn ervaart terwijl je achter je computer of smartphone zit, heb je niet veel aan deze onderzoeksresultaten. Of toch wel? Suggereert dit niet dat je pijn een andere oorzaak kan hebben dan wat röntgenfoto’s, CT- of MRI-scans laten zien van je tussenwervelschijven en zenuwen? Wij zijn daarvan overtuigd.

Hoe kan ik het voorkomen?
Om een hernia te voorkomen, zijn goed opgerekte spieren en fascia aan de voorkant van het lichaam en gevarieerde bewegingen voor je rug essentieel. Naast de aanbevolen oefeningen zijn er enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen:
-
Sporten: Kies een sport waarbij je geen pijn hebt en compenseer de typische bewegingen van de sport met behulp van oefeningen die je worden aangeraden. Zwemmen kan bijvoorbeeld even goed zijn als fietsen, zolang je de juiste compensatieoefeningen doet.
-
Gewichtsbeheersing: Hoewel het gewicht op de weegschaal niet direct invloed heeft op de tussenwervelschijven, is het belangrijk om een gezond lichaamsgewicht te behouden.
-
Slaaphouding: Een goede slaaphouding kan helpen bij het verminderen van rugpijn tijdens het slapen. Als je een zittend beroep hebt, zijn de compensatieoefeningen extra belangrijk. Ergonomische stoelen, in hoogte verstelbare bureaus en regelmatig van zithouding veranderen kunnen ook nuttig zijn, maar alleen niet voldoende.
-
Tillen: Het is het beter om je rug helemaal rond te maken terwijl je de last optilt en vervolgens wervel voor wervel omhoog te gaan. Deze aanpak is gunstiger voor je rugspieren.
Het opvolgen van deze maatregelen kan helpen bij het voorkomen van hernia’s en rugpijn.

Hoe wordt een hernia vastgesteld?
Als je naar een arts wordt doorverwezen, zal deze eerst vragen naar je klachten en mogelijke risicofactoren. Het is belangrijk om nauwkeurig te beschrijven waar je pijn voelt, hoe je de pijn zou omschrijven en hoelang deze aanhoudt. Het is ook relevant om te weten of de pijn erger wordt bij bepaalde bewegingen en of je andere symptomen opmerkt.
De arts zal waarschijnlijk neurologische tests uitvoeren om de exacte locatie van mogelijk letsel vast te stellen. Deze tests richten zich op reflexen en mobiliteit, omdat pijn vaak in verband wordt gebracht met zenuwirritatie of -beschadiging.
Bij verdenking van een hernia (discusverzakking) kan de arts een röntgenonderzoek aanvragen om een nauwkeurige diagnose te stellen. Beeldvormingstechnieken zoals MRI, CT of myelografie kunnen ook worden gebruikt om het ruggenmerg en de zenuwwortels in beeld te brengen.
Hoewel deze procedures nuttig kunnen zijn in individuele gevallen, is hun waarde voor de behandeling van pijn meestal beperkt. Er is vastgesteld dat de correlatie tussen beeldvormende bevindingen en klinische symptomen niet sterk is. MRI-bevindingen worden vaak overschat en dragen bij aan de onzekerheid van patiënten.

Wat zijn de oorzaken van een hernia?
Tussenwervelschijven fungeren als schokdempers tussen de wervels en hebben een vezelring aan de buitenkant en een gelachtige kern aan de binnenkant. Een gezonde belasting en afwisselende beweging van de rug zijn belangrijk om de tussenwervelschijven in goede conditie te houden.
Overmatige rek van de spieren en bindweefsels rond de wervelkolom kan leiden tot problemen waarbij de tussenwervelschijf beschadigd raakt. Het idee is dat wanneer de gelachtige kern de vezelring doorbreekt, dit op een zenuwwortel of zenuw kan drukken en pijn kan veroorzaken. Echter, pijn wordt vaak gezien als een waarschuwingssignaal van het lichaam.
De rug is een complexe structuur bestaande uit botten, spieren en zenuwbanen, waarbij de tussenwervelschijven een essentiële rol spelen.

Wat is een tussenwervelschijf en wat is zijn functie in gezonde toestand?
De menselijke wervelkolom bestaat uit 24 beweegbare wervels, gestabiliseerd door het voorste en achterste longitudinale ligament. De 23 tussenwervelschijven dienen als schokdempers tussen de wervels en weerstaan de belastingen en trekkracht van de spieren.
De tussenwervelschijven kunnen hoge drukbelastingen weerstaan, zoals het gewicht van het bovenlichaam of het tillen van zware lasten. De buitenste vezelring van de schijf is scheurbestendig en stabiliseert de schijven. De gelachtige kern in het midden bestaat voornamelijk uit water en fungeert als een kussen dat de drukbelasting opvangt.
De gelachtige kern bevat geen bloedvaten of zenuwen, dus voedingsstoffen worden via het omliggende weefselvocht naar de schijf gebracht. Het watergehalte van de kern verandert afhankelijk van de druk op de schijf. Bij compressie wordt vocht uitgeperst en bij vermindering van druk vult de kern zich weer aan met vocht.
Deze eigenschappen van de tussenwervelschijven zorgen ervoor dat ze essentieel zijn voor de stabiliteit en functie van de wervelkolom.

Wat gebeurt er met je lichaam bij een hernia?
Bij een hernia (ook wel prolaps of discusverzakking genoemd) wordt de druk op de tussenwervelschijf uiteindelijk te groot. De wervels worden zo dicht op elkaar gedrukt dat de tussenwervelschijven de kracht die erop wordt uitgeoefend niet meer kunnen weerstaan. In het begin duwt de zachte gelachtige kern tegen de vezelring van de schijf, waardoor deze vervormt. Als de vezelring intact blijft, wordt dit een uitsteeksel genoemd.
Maar als de vezelring de druk niet kan weerstaan, scheurt hij letterlijk. Een deel van de gelachtige kern komt naar buiten en drukt tussen de wervellichamen. Dit scheuren van de ring en het uitsteken van de kern veroorzaakt de overgang van een uitsteeksel naar een hernia.

Waar komt de pijn vandaan bij een hernia?
Onze ervaring heeft ons geleerd dat een hernia niet de oorzaak is van rugpijn, maar eerder een letsel. Wij geloven dat rugpijn wordt veroorzaakt door overmatige trekkrachten van spieren en fasciae op de tussenwervelschijven en wervellichamen.
Deze verklaring geldt ook voor symptomen zoals tintelingen, gevoelloosheid of een gevoel van kou. Overbelaste spieren en fasciae in het bilgebied kunnen zenuwen en bloedvaten beknellen.
De traditionele opvatting stelt dat de uitpuilende gelachtige kern druk uitoefent op het omliggende weefsel in de wervelkolom, wat irritatie of schade aan de spinale zenuwen veroorzaakt. Dit wordt vaak gediagnosticeerd als radiculopathie of het wortelirritatiesyndroom, wat resulteert in pijn en neurologische symptomen in het verzorgingsgebied van de betrokken zenuwwortel.
Wij zijn echter niet overtuigd van deze verklaring om verschillende redenen
- Er zijn mensen met een hernia die geen rugpijn ervaren en zelfs niet weten dat ze een hernia hebben.
- Het lichaam kan de uitpuilende gelachtige kern vaak vanzelf afbreken zonder problemen te veroorzaken, zelfs zonder betrokkenheid van de spinale zenuwen.
- Het is moeilijk te begrijpen hoe zo’n zachte gelachtige kern een zenuw van aanzienlijke omvang kan beknellen.
- Experimenten hebben aangetoond dat mechanische compressie van de zenuwwortel niet noodzakelijk pijn veroorzaakt.
- Chemische reacties van het gelekte materiaal van de tussenwervelschijf en de immuunrespons daarop kunnen een rol spelen bij ontstekingsprocessen en het ontstaan van pijn.
- De omvang van de uitgelekte gelachtige kern heeft geen invloed op het succes van conservatieve therapie, wat de “compressietheorie” niet volledig ondersteunt.
Als de “compressietheorie” onvoorwaardelijk juist zou zijn, zou dit duidelijk zichtbaar moeten zijn in de resultaten van behandelingen, maar dit blijkt niet het geval te zijn.
Een pijnvrij leven begint hier
Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van een hernia?
Naarmate iemand ouder wordt, verliest de tussenwervelschijf zijn elasticiteit en vermogen om vocht vast te houden. Dit natuurlijke verouderingsproces draagt bij aan een verhoogd risico op scheuren van de vezelring.
Naast leeftijd zijn er echter ook andere factoren die het risico op een hernia vergroten. Deze omvatten overgewicht, zware belasting tijdens de kinder- en jeugdjaren (bepaalde sporten)), zware fysieke arbeid, een slechte houding en eenzijdige beweging of gebrek aan beweging.
Wij geloven dat leeftijd slechts een deel van de waarheid is. Net zoals genetische aanleg of overgewicht. Het maakt ook niet uit of iemand zeer actief is of een zittend beroep heeft. Iedereen kan een hernia in de nek- of lendenwervelkolom ontwikkelen, daar zijn we van overtuigd. Gelukkig kan iedereen ook stappen ondernemen om een hernia te voorkomen. Dit kan op een eenvoudige en begrijpelijke manier worden uitgelegd.
Tussenwervelschijven in nood
De kwaliteit van onze bewegingen is doorslaggevend als het gaat om het voorkomen van een hernia. Vooral bij een hernia in de lendenwervelkolom wordt gebrek aan beweging, langdurig zitten of eenzijdige krachttraining vaak beschouwd als de oorzaak, eerder dan leeftijd of mogelijk overgewicht.
Wanneer we langdurig zitten of ons alleen focussen op buikspiertraining, worden de spieren aan de voorkant van ons lichaam “onbuigzaam” en kunnen we dit figuurlijk als “verkorting” beschouwen. Dit resulteert in spanning, die vervolgens wordt gecompenseerd door de spieren aan de achterkant van ons lichaam, die tegenspanning opbouwen. Hierdoor worden de wervellichamen naar elkaar toe geduwd, waardoor de tussenwervelschijf letterlijk onder druk komt te staan tussen de botten.
Het lichaam kan dit een tijdlang verdragen, maar naarmate we ouder worden, worden de wervellichamen als gevolg van de opgebouwde spanning steeds strakker naar elkaar toegetrokken. Op dat moment kan zelfs een kleine extra belasting plotseling leiden tot een hernia. Het is belangrijk om te begrijpen dat een hernia voorkomen kan worden door aandacht te besteden aan de kwaliteit van onze bewegingen en ervoor te zorgen dat we een goede balans behouden tussen de spieren aan de voorkant en achterkant van ons lichaam.
Wat is alarmpijn?
Receptoren in het periosteum registreren de dreigende schade aan je tussenwervelschijven en gewrichten. Ze geven deze informatie door aan de hersenen. Zodra daar de waarschuwing binnenkomt dat de slijtage groter is dan het herstelvermogen van je lichaam, reageren de hersenen: ze projecteren een pijn precies daar waar de slijtage wordt veroorzaakt: je tussenwervelschijven.
Dus als je pijn hebt, geeft je lichaam je een signaal: er is iets mis in het aangetaste deel van je lichaam! Kijk uit en neem de oorzaak van je pijn weg! Daarom noemen we deze pijn “alarmpijn”.
Wie heeft er nu gelijk? Daar kun je gemakkelijk zelf achter komen door onze methode uit te proberen en dan naar jezelf te luisteren. Hoogstwaarschijnlijk zul je ontdekken: De pijn is duidelijk minder geworden!
Is er een beter bewijs dat niet de uitpuilende schijf of de hernia zelf verantwoordelijk is voor de pijn, maar de spierspanning?

Tussenwervelschijven „verhongeren” met de tijd
Bovendien kan het weefsel van de tussenwervelschijven niet voldoende voedingsstoffen krijgen als het blootgesteld wordt aan eenzijdige belasting of bewegingspatronen.
Helaas nemen we in ons moderne dagelijks leven, vooral tijdens werk, vaak langdurig dezelfde houdingen aan, zoals zitten. Hierdoor worden sommige wervels constant in dezelfde hoeken gekanteld, terwijl andere verwaarloosd worden.
Dit kan ertoe leiden dat de tussenwervelschijven op bepaalde punten constant worden samengedrukt en hun vocht lekt, terwijl ze zelden de kans krijgen om te ontspannen en weer voedingsstoffen op te nemen. Na verloop van tijd kan het schijfmateriaal zijn elasticiteit verliezen en letterlijk “uitgehongerd” raken, vooral naarmate we ouder worden.

Wat kenmerkt onze methode
Onze therapie is eenvoudig voor jou om aan deel te nemen, zonder bijwerkingen! Onze aanpak is gebaseerd op een belangrijke bevinding in het moderne fascia-onderzoek:
“Zelfs kleine verstoringen in het bindweefsel, dat veel pijnreceptoren en bewegingssensoren bevat […] kunnen pijn veroorzaken: Veel rugklachten lijken vaak niets anders te zijn dan pijn in de fascia.”
Het is belangrijk om je hersenen te “voeden” met nieuwe bewegingspatronen.
Hoewel de oorzaak van rugpijn spier- en fasciale spanning is, komt de pijn zelf voort uit de hersenen. Dit is ook de plek waar je bewegingspatronen tot uiting komen: bepaalde gebieden in de hersenen slaan patronen op die je vaak herhaalt in je dagelijks leven. Deze patronen beïnvloeden de spanning in je fascia en spieren. Gelukkig kunnen deze patronen getraind worden!
Het is geen goed idee om volledig inactief te zijn of helemaal niet te bewegen als je een hernia hebt.
Het is echter belangrijk om slim te zijn en de kwaliteit van je bewegingen te verbeteren. Door bijvoorbeeld onze specifieke strekoefeningen in je dagelijkse routine op te nemen, zullen er op de lange termijn nieuwe bewegingspatronen in je hersenen ontstaan. Hierdoor zullen de “pijnevaluaties” in dat specifieke gebied van de hersenen verminderen. Spier- en fasciale spanningen zullen uiteindelijk verminderen en de tussenwervelschijven worden ontlast.
Jij hebt de controle over wat er gebeurt.
Voor jou betekent dit dat je je leven niet hoeft te laten leiden door de pijn! Je hebt geen operatie, medicijnen, speciaal bed of speciaal kussen nodig. Je hoeft niet van arts naar arts te rennen, wekenlang in bed te liggen en naar het leven buiten te kijken. Door consequent en regelmatig onze oefeningen te doen, neem je zelf de controle en vecht je actief tegen de pijn!
Als je rugpijn zo ernstig is dat er niets aan gedaan kan worden, raden we je aan om een afspraak met ons te maken. Met behulp van onze acute behandeling, osteopressuur, kunnen we meestal de eerste verlichting bieden en daarna de oefeningen met je doornemen.

Behandeling van een hernia volgens De Pijnvrij Methode
Als je een hernia hebt, is het de moeite waard om je spieren en fasciën te ontspannen. Hoe losser ze worden, hoe eerder je lichaam de pijn kan stoppen – zelfs als de röntgenfoto zichtbare veranderingen laat zien en er al een hernia is vastgesteld.
Rekken, fascia rollen en osteopressuur zijn echte alternatieven voor pijnstillers, injecties en chirurgie. Ze pakken de oorzaak aan in plaats van alleen de symptomen.
Pas op voor eenzijdige krachttraining: fysiotherapie, die geacht wordt de spieren te versterken, zal in het ergste geval je pijn alleen maar doen toenemen.
Voordat je een arts sterke pijnstillers laat voorschrijven of zelfs besluit tot een operatie, zorg ervoor dat je onze behandeling probeert. We proberen spanning in spieren en fascia te verlichten door osteopressuur, fascia rollende massages en rek- en strekoefeningen.
Voor veel patiënten met een hernia heeft onze therapie de pijn aanzienlijk kunnen verlichten of zelfs helemaal wegnemen.

Chirurgie als laatste redmiddel tegen een hernia?
Veel artsen stellen een grens van zes tot acht weken: als pijnstillers en fysiotherapie niet hebben geholpen, wordt vaak een schijfoperatie aanbevolen in de conventionele behandeling, gevolgd door revalidatie. Dit gebeurt vooral als de pijn je normale leven verstoort of er verlammingsverschijnselen zijn.
In principe kunnen tussenwervelschijfoperaties worden onderverdeeld in verschillende soorten:
- Minimaal invasieve (endoscopische) procedures,
- Microchirurgische technieken,
- En open chirurgie.
Laten we eens kijken naar de minimaal invasieve procedures. Je hebt misschien gehoord van endoscopische technieken als “kijkoperaties”.
Maar let op: de minimaal invasieve procedures zijn niet geschikt voor alle patiënten. Ze zijn alleen geschikt voor eenvoudige en recente gevallen van hernia. Deze methoden zijn ook niet geschikt voor patiënten die al eerder geopereerd zijn.
Bovendien is er een risico op complicaties en kan er soms littekenweefsel ontstaan. Het littekenweefsel kan zich ontwikkelen en nieuwe klachten veroorzaken.
Bij 30% van de patiënten komt de pijn terug na een open discusoperatie. Na microchirurgie gebeurt dit bij 12%.
Met deze cijfers vraag je je terecht af: is het risico van een operatie de moeite waard?
Volgens Prof. Dr. med. H. S. Füeßl uit München is het antwoord nee:
“Klinische studies tonen aan dat patiënten die conservatieve therapie ondergaan, niet slechter af zijn dan patiënten na een operatie. Het risico op blijvende neurologische schade zonder operatie is minimaal en zeker kleiner dan het risico op complicaties tijdens de operatie of het uitblijven van verbetering van de symptomen.”
Oefeningen om zelf te doen bij een hernia