06-37651531 | info@depijnvrijmethode.nl | Ter Hoffsteedeweg 1, 2051 EN Overveen/Bloemendaal

Chronische Pijn

Pijnvrij zonder medicijnen, injecties of operatie

Volgens ons is chronische pijn meestal pijn die nog niet oorzakelijk behandeld is.

Steeds meer mensen lijden aan chronische pijn. Alleen al in Nederland gaat het om ongeveer 3,2 miljoen burgers.1) Medische verenigingen dringen daarom al jaren aan op verbetering van de pijntherapie.2)3)

Vanuit ons gezichtspunt moet bij de behandeling ook rekening worden gehouden met overmatige spier-fasciale spanning als oorzaak. Dit aspect wordt in de geneeskunde vaak over het hoofd gezien. In plaats daarvan geven artsen vaak overhaast een “pijngeheugen” de schuld van chronische pijn.

#hernia #rugpijn #stenose

De Liebscher & Bracht methode is opgericht door Roland Liebscher-Bracht en Petra Bracht, MD. Samen hebben ze in meer dan 30 jaar ontwikkeling en behandeling ontdekt dat de meeste pijn wordt veroorzaakt door te veel spanning in de spieren en fasciae. Dit is precies waar pijntherapie om de hoek komt kijken.

Kort en Krachtig

Definitie: Pijn wordt als “chronisch” beschouwd als ze langer dan drie maanden duurt.4)

Pas op voor rug- en gewrichtspijn! Deze klachten ontwikkelen zich het vaakst tot chronische pijnstoornissen.5) Daarom moeten getroffenen in een vroeg stadium beginnen met een gerichte therapie.

Meestal lijden mensen tussen de 40 en 69 jaar aan chronische pijnklachten en worden ze in hun dagelijks leven beperkt door pijngerelateerde beperkingen.6)

Medicatie of chirurgie kunnen chronische pijn vaak niet effectief behandelen, zodat vaak wordt gezegd dat een “pijngeheugen” verantwoordelijk is als er geen structurele oorzaak voor de pijn wordt gevonden.

Chronische pijn maskeert vaak overmatige spanning in de spieren en fascia. Osteopressuur kan hiertegen helpen.7)

  Onze 3 technieken voor een pijnvrij leven

  Stretchen, rollen, pressen – we hebben de drie technieken van onze therapie zo ontwikkeld dat je ze na onze behandeling zelfstandig en zonder hulp kunt gebruiken: Het mooiste is: je kunt gewoon beginnen met de techniek die op dit moment het gemakkelijkst is en het meeste goed voor je doet.

  Stretchen

  Eenzijdig bewegen veroorzaakt pijn – benutten van het bewegingspotentieel van ons lichaam neemt pijn weg.

  Dit besef maakt onze stretchen tot het hart van de therapie en tegelijkertijd het uitgangspunt voor blijvende bevrijding van pijn.

  We hebben 27 basisoefeningen ontwikkeld voor alle delen van het lichaam waar zich spier-fasciale knelpunten kunnen vormen. Met de oefeningen rek je onwillige spieren en fascia in deze knelpunten op lange termijn terug tot hun “natuurlijke lengte” en versterk je ze tegelijkertijd op een gezonde manier.

  Het resultaat: spanningen kunnen normaliseren en de pijn verdwijnt blijvend.

  Hun intensiteit en opzet brengen je pijngevoel precies op het punt waar je lichaam schadelijke spanningen begint te normaliseren. Ze gaan ook veel verder dan wat je misschien weet over stretchen uit de sport. In hun meest verfijnde vorm zijn onze stretches meerstaps en bevatten ze elementen van tegenspanning en actieve stretching om de beweging van gewrichten op de lange termijn te verbeteren door spierweefsel te rekken en te versterken.

  Fascia Rollen

  Nog voordat fascie rollen de laatste jaren een hype werd, gebruikten we de werking erachter specifiek in onze therapie: Als het bindweefsel met druk wordt uitgerold als een taartdeeg, duwt dit het vocht in het weefsel.

  De uitwisseling van voedingsstoffen verbetert, verklevingen in de fasciae worden opgelost en het weefsel wordt weer soepel en flexibel. We gebruiken de fascie rolmassage om de effecten van de stretching te versterken en om het vervilte weefsel te ondersteunen in zijn regeneratie.

  De hype rond fascia rolling heeft ook de markt overspoeld met talloze hulpmiddelen. Veel van de conventionele harde schuimrollen zijn echter te hard of te zacht voor pijnpatiënten, en vaak te groot of te klein.

  Wij hebben daarom onze eigen fascia-set ontwikkeld die speciaal is afgestemd op de gevoelige behoeften van pijnpatiënten.

  Osteopressuur

  Een bijzonder kenmerk van de therapie: onze techniek van osteopressuur werkt niet op zachte weefsels zoals spierweefsel, maar direct op het bot – daardoor zijn bijwerkingen of weefselschade door de behandeling vrijwel uitgesloten.

  Hoe werkt het? Bij osteopressuur wordt specifiek gedrukt op speciale “alarmpijnreceptoren” die zich op ons periosteum bevinden.

  Door druk uit te oefenen op de vast gedefinieerde osteopunten richten we ons op specifieke gebieden in de hersenen en bereiken we precies daar waar de overmatige spier-fasciale spanningen in het weefsel zijn opgebouwd. Op deze manier worden opgeslagen hersenprogramma’s gereset, zodat de spier-fasciale spanningen weer normaal kunnen worden.

  Daardoor worden de gewrichtsoppervlakken en wervellichamen ook niet meer zo sterk tegen elkaar gedrukt, wat door de receptoren in ons lichaam wordt waargenomen en doorgegeven aan de hersenen. De alarmpijn kan verdwijnen en we kunnen ons weer veel beter voelen.

  Je kunt het zien als een lichtschakelaar die we aan en uit kunnen zetten.

  Wij behandelen je ook met osteopressuur. Onze therapeuten ondergaan een uitgebreide opleiding en hun vaardigheden worden regelmatig getest.

  Als je zo’n ernstige pijn hebt dat je onze oefeningen nauwelijks kunt uitvoeren, of gewoon op zoek bent naar persoonlijke begeleiding bij de oefeningen, raden we je aan om een afspraak te maken.

  N

  Theorie & Praktijk bij Chronische Pijn

  Hoe ontstaat chronische pijn? En waarom is het vaak moeilijk te behandelen?

  In de regel hebben pijnstoornissen een specifieke oorzaak. En zodra deze oorzaak wordt weggenomen, kan de pijn verdwijnen.

  In het geval van chronische pijn wordt echter gezegd dat de pijn om medisch onbekende redenen een eigen leven gaat leiden en in de hersenen een “pijngeheugen” vormt.8) Deze geheugenpatronen zijn dan de reden waarom patiënten chronische pijn hebben.

  Op grond van onze jarenlange ervaring in de pijntherapie kijken wij daar anders tegenaan, want pijn ontstaat nooit zonder reden. Net als het waarschuwingslampje in een auto moet pijn ons beschermen tegen schade als er iets mis is in ons lichaam.

  Als de oorzaak van het ongemak niet wordt behandeld, zal de pijn aanhouden en kan hij in de loop van de tijd erger worden.

  Medicijnen en pijnstillers onderdrukken vaak alleen maar het ongemak in plaats van het te behandelen. Dit is bijna alsof je een pleister over het knipperlicht in je auto plakt en de storende signalen negeert. Op dezelfde manier worden de pijnsignalen alleen gemaskeerd door medicijnen. Dit lost het probleem meestal niet op. Bovendien verliezen de medicijnen na verloop van tijd langzaam hun werking en zijn er steeds sterkere werkzame stoffen nodig. En dan hebben we het nog niet eens over de soms ernstige bijwerkingen van pijnstillers.
  Zelfs een zogenaamd geslaagde operatie of een kunstgewricht hoeft niet te betekenen dat de oorzaak van de pijn is weggenomen.9) Ten slotte komt het in de praktijk vaak voor dat de pijn na een operatie terugkeert. Dan is de oorzaak van de pijn niet helemaal weggenomen en blijft het oorspronkelijke probleem bestaan.
  Het staat vast, en veel pijnpatiënten kunnen dat bevestigen, dat chronische pijn een psychische last is.10) Wie aan chronische pijn lijdt, blijkt ook veranderingen in zijn hersenen te hebben.

  In de geneeskunde worden deze veranderingen aangehaald als bewijs dat het lichaam zich pijn kan “herinneren”. Wanneer conventionele behandelingen falen, krijgt het pijngeheugen daarom vaak de schuld. Volgens dit wordt verondersteld dat de hersenen de schuld zijn van het aanhoudende ongemak.
  Vanuit ons gezichtspunt zijn de veranderingen in de hersenen te verklaren door het feit dat ze worden uitgelokt door pijn die te lang aanhoudt. Het is dus niet de verandering in de hersenen die de pijn veroorzaakt, maar de pijn die leidt tot een verandering in de hersenen.
  In onze visie is chronische pijn dus vaak pijn die nog niet causaal behandeld is.

  Met behulp van onze pijntherapie willen we patiënten met chronische pijn een andere mogelijkheid bieden om hun klachten te behandelen. Op grond van onze ervaring kunnen we zelfs aannemen dat hersenstructuren die verantwoordelijk zijn voor het “pijngeheugen” normaliseren zodra de eigenlijke klachten zijn behandeld. Dit komt omdat overmatige spier-fasciale spanning vaak de oorzaak is van aanhoudende, chronische pijn.

  N

  Behandeling met Osteopressuur

  Zonder passende pijntherapie kunnen rug-en gewrichtspijnen zich vaak ontwikkelen tot chronische ziekten. Volgens de Duitse Vereniging voor Algemene en Gezinsgeneeskunde behoren ze zelfs tot de meest voorkomende gevallen van chronische pijn.11)

  We hebben ontdekt dat deze pijn veroorzaakt kan worden door onevenwichtige bewegingen12). De reden:

  De spieren en het elastische bindweefsel (fascia) verliezen elasticiteit als we ze niet voldoende en niet volledig bewegen. Dit gebeurt vooral als we in het dagelijks leven onze gewrichten steeds in dezelfde stand bewegen – terwijl we onbewust veel andere standen verwaarlozen.
  Daardoor wordt het weefsel stijf en onverzettelijk, zodat de spanningen en krachten rond een gewricht onnatuurlijk toenemen.

  Na verloop van tijd worden de benige delen van het gewricht steeds strakker tegen elkaar aangedrukt.
  Dit kan leiden tot verhoogde gewrichtsslijtage en blijvende pijn in het bewegingsapparaat.

  Bij bijvoorbeeld artrose wordt de pijn vooral veroorzaakt door bepaalde receptoren op het periosteum. Die meten de spanningen die optreden rond de botten en gewrichten. Ze geven de resultaten door aan de hersenen. De hersenen slaan alarm als de spanningen zo hoog zijn dat er door slijtage ernstige schade zou kunnen ontstaan.13) Ze sturen dan een pijnsignaal naar het getroffen gebied. Daarom spreekt men van zogenaamde “alarmpijn”.

  Als de spanningen in het weefsel permanent te hoog zijn, kunnen pijnstillers en operaties vaak weinig veranderen, zeker niet op de lange termijn.

  Om de oorzaak van de pijn te behandelen moeten ontbrekende bewegingen gecompenseerd worden met behulp van gerichte oefeningen. Als de pijn te sterk is en bewegingen nauwelijks mogelijk zijn, kunnen eerst de spanningen worden verlaagd en de pijn worden verlicht dankzij osteopressuur.

  Overzicht van de belangrijkste hersenstructuren en hun rol bij pijnsignalen

  #pijnvrij

  Somatosensorische Cortex

  Dit is het gebied in de hersenschors dat verantwoordelijk is voor het verwerken van tast-, temperatuur- en pijninformatie. Wanneer pijnsignalen de somatosensorische cortex bereiken, wordt de locatie, intensiteit en kwaliteit van de pijn geïdentificeerd.

  #pijnvrij

  Insula

  De insula is een hersenstructuur die betrokken is bij het bewustzijn van de eigen lichaamssensaties, waaronder pijn. Het speelt een rol bij het ervaren en beoordelen van pijn, het reguleren van emotionele reacties op pijn en het vormen van bewuste pijnperceptie

  #pijnvrij

  Anterieure Cingulate Cortex

  De ACC is betrokken bij de verwerking van emotionele en cognitieve aspecten van pijn. Het speelt een rol bij het beoordelen van de emotionele betekenis van pijn, het reguleren van aandacht en het integreren van pijn met andere sensorische en emotionele informatie.

  #pijnvrij

  Prefrontale Cortex

  De prefrontale cortex, met name de dorsolaterale prefrontale cortex, is betrokken bij de evaluatie en regulatie van pijn. Het speelt een rol bij het nemen van beslissingen met betrekking tot pijn, het beheersen van pijnperceptie en het reguleren van emotionele reacties op pijn.

  #pijnvrij

  Limbisch Systeem

  Het limbisch systeem, inclusief de amygdala en de hippocampus, is betrokken bij de emotionele verwerking van pijn. Het speelt een rol bij het toekennen van emotionele betekenis aan pijnlijke stimuli, het vormen van geheugen van pijnlijke gebeurtenissen en het reguleren van emotionele reacties op pijn.

  Een pijnvrij leven begint hier

  7 + 11 =

  Een pijnvrij leven voor iedereen, is onze missie

  +31 6 37 65 15 31

  info@depijnvrijmethode.nl

  Ter Hoffsteedeweg 1 2051 EN Overveen NH