06-37651531 | info@depijnvrijmethode.nl | Ter Hoffsteedeweg 1, 2051 EN Overveen/Bloemendaal

Artrose, wat helpt tegen de pijn?

“kies slim, kies De Pijnvrij Methode bij artrose”

 

Wat is artrose?

Artrose is een veelvoorkomende chronische aandoening die zowel bij ouderen als jongere mensen kan voorkomen. Het veroorzaakt pijn, stijfheid, zwelling en beperkte bewegingsmogelijkheden in de gewrichten. Verschillende behandelingsopties, zoals pijnmedicatie, fysiotherapie en levensstijlaanpassingen, kunnen helpen om de symptomen te verminderen en de functionaliteit van de gewrichten te verbeteren. In ernstige gevallen kan chirurgische ingreep, zoals gewrichtsvervanging, nodig zijn.

Onze spieren spelen een belangrijke rol bij het goed functioneren van onze gewrichten. Ze werken samen als een geoliede machine, zodat we onze ledematen kunnen bewegen. Onze hersenen slaan veelgebruikte bewegingspatronen op, waardoor we snel en soepel kunnen bewegen. Het is essentieel om onze spieren in goede conditie te houden en regelmatig nieuwe bewegingspatronen aan te leren om ons bewegingsapparaat gezond te houden.

Fascia en Kraakbeen

Fascia, het bindweefsel dat spieren omhult, speelt ook een rol bij het behoud van een gezond bewegingsapparaat. Het aanleren van nieuwe bewegingspatronen en het verzorgen van de gezondheid van onze fascia kan helpen om mobiliteit en flexibiliteit te behouden.

Kraakbeen in de gewrichten fungeert als een buffer en zorgt voor soepele beweging. Het regelmatig uitvoeren van gevarieerde bewegingspatronen helpt het kraakbeen gezond te houden en slijtage te verminderen.

Levensstijl

Artrose wordt niet veroorzaakt door ontstekingen, maar ontstekingen kunnen optreden als gevolg van de voortdurende slijtage en overbelasting van het kraakbeen. Het is belangrijk om niet alleen de ontstekingen te behandelen, maar ook de onderliggende oorzaken van artrose aan te pakken.

Het veranderen van ons bewegingspatroon, het uitdagen van ons lichaam en het verzorgen van onze spieren, fascia en kraakbeen kan helpen om artrose te voorkomen, symptomen te verminderen en een gezonde levensstijl te bevorderen.

Welkom in de toekomst van pijnbestrijding!

Onze baanbrekende methode maakt gebruik van receptoren op de huid van het bot om de bedreigingen voor jouw lichaam te detecteren. Hoe werkt het? Deze receptoren zijn experts in het identificeren van te hoge spanningen in spieren en fascia, en ze wijzen direct de weg naar de oplossing!

Met onze techniek oefenen we gerichte druk uit op deze receptoren, waardoor de spanning in de spieren en fascia als sneeuw voor de zon verdwijnt. Het resultaat? Een verlichting van de druk op jouw gewrichtsstructuren, waardoor de pijn als vanzelf wegebt.

Gamechanger en Referentiepunt voor anderen

We begrijpen dat pijn een verlammende impact kan hebben op je dagelijks leven en welzijn. Daarom hebben we een methode ontwikkeld die specifiek is ontworpen om jou snel en effectief te helpen.

Onze aanpak is gebaseerd op jarenlange expertise en heeft zich bewezen als een gamechanger voor mensen die op zoek zijn naar pijnvrijheid.

Wat ons onderscheidt, is ons vermogen om de oorzaak van de pijn aan te pakken in plaats van alleen de symptomen te bestrijden met pillen, injecties of een operatie.

Waarom krijg je artrose? Waar komt de pijn vandaan?

Is artrose onvermijdelijk bij ouderdom?

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat het normaal is om klachten en artrose te krijgen naarmate je ouder wordt. We hebben onze gewrichten immers jarenlang gebruikt en belast. Maar is dit echt de enige waarheid?

Onderzoek heeft aangetoond dat artrose inderdaad vaker voorkomt bij ouderen. Statistieken tonen aan dat een aanzienlijk percentage van mensen boven de 65 jaar last heeft van artrose.

Betekent dit dat gewrichtsslijtage en pijn onvermijdelijk zijn naarmate we ouder worden?

Laten we het vergelijken met onze auto’s: naarmate we meer rijden en de kilometerstand stijgt, moeten versleten onderdelen worden vervangen. Zou hetzelfde gelden voor onze gewrichten?

Maar hier is iets om over na te denken: ons lichaam is geen levenloos materiaal zoals plastic of metaal. Het bestaat uit een verbazingwekkend aantal van 90 biljoen cellen die voortdurend worden vernieuwd.

Ons lichaam heeft een natuurlijk vermogen om te herstellen en te reageren op slijtage

Dit betekent dat gewrichtsslijtage en pijn niet onvermijdelijk zijn naarmate we ouder worden. Het is mogelijk om je lichaam gezond te houden en te genieten van een actief leven, ongeacht je leeftijd.

Dus laat je niet misleiden door de gangbare overtuiging.

Investeer in zelfzorg, blijf actief en geef je lichaam de kans om te herstellen en te vernieuwen.

Met de juiste zorg en aandacht kun je jouw gewrichten gezond houden en genieten van een pijnvrij leven, ongeacht je leeftijd.

Herstelt het lichaam niet goed bij ouderdom?

Sommigen beweren dat celverdeling afneemt naarmate we ouder worden en dat het lichaam daarom niet meer goed kan herstellen. Men beweert dat dit te maken heeft met de telomeren, die zich aan het einde van de chromosomen bevinden en steeds korter worden bij elke celverdeling. Als de telomeren te kort worden, kan de cel zich niet meer delen en gaat de cel uiteindelijk dood.

Dit zou de reden zijn voor veroudering en slijtage in ons lichaam.

Maar het is nu bekend dat het verkorten van telomeren geen rol speelt bij het ouder worden en slijtage in ons lichaam. De cellen van een volwassen mens kunnen zich sowieso niet meer delen en worden vervangen door nieuwe cellen die voortkomen uit stamcellen.

Bovendien hebben Amerikaanse onderzoekers, Elizabeth Blackburn, Carol Greider en Jack Szostak, bewezen dat telomeren weer langer kunnen worden. Ze hebben zelfs de Nobelprijs hiervoor ontvangen.

Artrose is niet het noodlot van de ouderdom!

Het is eigenlijk helemaal niet vreemd dat sommige mensen op oudere leeftijd gezonde gewrichten hebben zonder grote slijtage. Laten we eens kijken naar de cijfers uit het onderzoek: 31,2% van de oudere mannen heeft artrose, maar wat gebeurt er met de overige 68,8%? Blijkbaar worden zij niet getroffen door gewrichtsslijtage. En bij vrouwen verklaarde 51,9% dat ze geen artrose hebben.

Dit betekent dat het krijgen van artrose en aanhoudende pijn niet onvermijdelijk is als je ouder wordt.

Als we de spanning op spieren en fascia verminderen of helemaal niet laten opbouwen door evenwichtige beweging van verschillende gewrichtshoeken, zal er meestal geen overmatige druk op het kraakbeen en de gewrichten ontstaan. Dit betekent dat de kans groot is dat je op hoge leeftijd nog steeds zonder pijn kunt leven en geen verdere slijtage van je gewrichten zult ervaren.

Waarom hebben ouderen vaker artrose dan jongeren?

Het is eigenlijk niet verrassend dat zoveel oudere mensen last hebben van artrose, terwijl jongeren er meestal geen last van hebben. Hoewel artrose bij kinderen zeer zeldzaam is, komt het wel voor.

Over het algemeen bewegen kinderen gelijkmatiger en benutten ze vaker hun volledige bewegingsmogelijkheden dan de meeste volwassenen, die door werk en dagelijkse routines eenzijdige bewegingspatronen ontwikkelen. Echter, recent onderzoek toont aan dat kinderen en adolescenten steeds meer tijd zittend doorbrengen. Ze brengen bijna 70 procent van hun tijd zittend door.

Doordat het bewegingspotentieel op jonge leeftijd steeds vaker onbenut blijft, worden spieren en fascia minder gebruikt na verloop van tijd, waardoor de druk op gewrichten en kraakbeen toeneemt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een Fins onderzoek concludeert dat 3,9% van de kinderen en 18,5% van de adolescenten al last heeft van aanhoudende kniepijn.

Naarmate deze bewegingspatronen voortduren of zelfs verergeren naarmate men ouder wordt, neemt de druk op de gewrichten toe. Dit resulteert uiteindelijk in de diagnose van artrose.

De rol van overgewicht

Overgewicht wordt vaak gezien als een risicofactor voor artrose omdat het extra belasting op de gewrichten veroorzaakt.

Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat de invloed van overgewicht op artrose niet zo groot is als eerder werd gedacht. Een studie met meer dan 2000 menselijke skeletten uit verschillende tijdperken concludeerde dat de frequentie van artrose meer dan verdubbeld is sinds de industriële revolutie, en dit heeft waarschijnlijk te maken met ons moderne leven.

Er zijn mensen met overgewicht die geen artrose hebben vanwege hun natuurlijk flexibel bindweefsel. Toch hebben mensen met overgewicht gemiddeld twee keer zoveel kans op het ontwikkelen van artrose. Dit komt voornamelijk door een gebrek aan beweging en ongezonde voeding die vaak samengaan met obesitas. Dit leidt tot verslechtering van spieren en fascia en een toename van de druk op de gewrichten en kraakbeen.

Het is eerder het gebrek aan beweging en ongezonde voeding dat leidt tot overgewicht en uiteindelijk tot artrose. Dit wordt ondersteund door het feit dat artrose in het enkelgewricht minder vaak voorkomt dan in de knie- of heupgewrichten, ondanks de hoge druk op de enkels. Dit wijst erop dat andere factoren dan alleen overgewicht een rol spelen bij de ontwikkeling van artrose.

Is artrose erfelijk?

Het antwoord is duidelijk: Nee! De invloed van deze risicogenen op het ontwikkelen van artrose is zeer klein.

Er zijn onderzoeksresultaten die suggereren dat bepaalde genen het risico op artrose kunnen verhogen.

Een Britse studie in 2012 identificeerde acht genen die verband houden met een verhoogd risico op artrose. Betekent dit echter dat je artrose moet verwachten alleen omdat je ouders of grootouders het ook hadden en mogelijk dragers van deze genen waren?

Levensstijl

Een studie uit 2014 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift “Science” laat zien dat de gezondheid en levensstijl van ouders invloed hebben op de latere gezondheid van hun kind, zelfs voordat de conceptie plaatsvindt. Een gezonde levensstijl is niet alleen belangrijk voor ons eigen lichaam, maar ook voor de genetische kenmerken van onze kinderen.

Daarnaast hebben onderzoekers van het Karolinska Instituut in Stockholm ontdekt dat beweging en sport invloed hebben op onze genen. Tijdens een studie bleek dat ongeveer 4.000 van de meer dan 20.000 genen veranderingen in hun activiteit vertoonden als gevolg van regelmatige training. Veel van deze genen bevorderen de fysieke gezondheid.

Knie-injecties helpen niet blijvend!

Een injectie met hyaluronzuur wordt door sommige artsen bij de behandeling van artrose gebruikt om de vorming van kraakbeen te ondersteunen, het glijvermogen van het gewrichtsvocht te verbeteren en ontstekingen te remmen.

Hyaluronzuur is een natuurlijk bestanddeel van gewrichtsvloeistof en werkt als een smeermiddel. Bij de behandeling van artrose met hyaluronzuur worden in totaal één, drie of vijf injecties met het werkzame bestanddeel gedurende een bepaalde periode in het kniegewricht geïnjecteerd.

Studies tonen zeer verschillende resultaten aan: Soms is een tijdelijke pijnverlichting bewezen, soms wordt er geen relevant effect vastgesteld. Het Harding Center for Risk Competence van het Max Planck Instituut in Berlijn, concludeerde na een studie dat de verbeteringen na een paar maanden niet meer waarneembaar waren.

De risico’s van injecties worden vaak onderschat en de patiënt is hierover niet goed geïnformeerd.

Een behandeling met alleen hyaluronzuurinjecties zal uw artrosepijn natuurlijk niet blijvend kunnen genezen. Ook hier is een consequente behandeling van de oorzaken nodig en niet het symptoom: de spier-fasciale spanning moet worden verminderd, anders blijft de permanente slijtage aanhouden en kan het gewrichtskraakbeen zich zelfs met behulp van hyaluronzuur niet herstellen.

Onze conclusie is dan ook: hyaluronzuur kan nuttig zijn als voedingssupplement ter ondersteuning van kraakbeenderen, maar alleen als de verhoogde myofasciale spanning ook wordt verminderd door onze pijntherapie in combinatie met onze myofasciale oefeningen.

#pijnreset #depijnvrijmethode #artrose #chronischepijn

De meeste therapievormen verhelpen de oorzaak niet, maar doen ook geen kwaad

Er zijn verschillende therapeutische methoden beschikbaar, zoals bewegingstherapie in water, conventionele bewegingstherapie, wandelclubjes en isometrische spiertraining. Hoewel oefentherapie in water en deelname aan wandelclubjes geen directe verbetering laten zien, doen ze ook geen kwaad. Het trainen van spieren om ze sterker te maken wordt echter niet aanbevolen bij artrose, omdat het de spanning op de spieren die tot artrose hebben geleid alleen maar vergroot.

Fysiotherapie, massages en acupunctuur kunnen het welzijn van de patiënt bevorderen, maar ze pakken de oorzaak van artrose niet aan. Deze methoden kunnen de overmatige spanning in de spieren, veroorzaakt door eenzijdige bewegingspatronen, niet permanent wegnemen.

Ergotherapie en orthopedische hulpmiddelen moeten op een vergelijkbare manier worden bekeken. Ze kunnen de oorzaak niet wegnemen. Hoewel hulpmiddelen nuttig kunnen zijn wanneer het gewricht ernstig beschadigd is en de patiënt anders niet meer kan bewegen, worden ze helaas vaak te vroeg door therapeuten gebruikt.

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze therapieën en hulpmiddelen weliswaar enige verlichting kunnen bieden en het welzijn van de patiënt kunnen verbeteren, maar ze kunnen de onderliggende oorzaak van artrose niet permanent oplossen.

Het gebruik van pijnstillers: een negatieve spiraal waaruit je nauwelijks kunt ontsnappen

Als u hevige pijn ervaart en deze zonder medicatie niet kunt verdragen, is het acceptabel om tijdelijk pijnstillers te gebruiken. Dit kan helpen om een korte periode te overbruggen voordat een passende oplossing kan worden gevonden.

Helaas is het tegenwoordig gebruikelijk geworden om regelmatig pijnstillers te gebruiken. Veel artsen schrijven deze medicijnen voor omdat ze geloven dat de pijn niet volledig kan worden verholpen en alleen draaglijk kan worden gemaakt met behulp van pijnstillers. Vaak hebben ze weinig andere opties omdat bestaande therapieën niet effectief zijn.

Het langdurig gebruik van pijnstillers behandelt echter niet de oorzaak van artrose en onderdrukt belangrijke alarmsignalen van het lichaam. De pijn dient als een waarschuwing dat er dringend iets moet veranderen om verdere slijtage van de gewrichten te voorkomen. Veel mensen weten echter niet wat ze moeten veranderen en hoe ze de pijn moeten begrijpen

Als de oorzaak van artrose, namelijk overmatige spierspanning en verklevingen, niet wordt aangepakt, komt de patiënt vaak op een dood spoor terecht. Als pijnstillers worden ingenomen en de signalen van het lichaam worden onderdrukt, terwijl het gedrag hetzelfde blijft, zal de slijtage van de gewrichten verergeren. Aan de andere kant, als pijnstillers niet worden gebruikt en de pijn ondraaglijk wordt, zal het gewricht ontzien worden, maar kan het kraakbeen niet goed gevoed worden, waardoor de gewrichtsslijtage doorgaat.

Bovendien zijn er sterke bijwerkingen verbonden aan het gebruik van pijnstillers. In de eerste fase van medicamenteuze behandeling worden geneesmiddelen gebruikt die het maagdarmkanaal of het cardiovasculaire systeem negatief kunnen beïnvloeden. Om deze bijwerkingen tegen te gaan, worden maagbeschermers voorgeschreven, die op hun beurt ook weer bijwerkingen hebben. Dit creëert een negatieve spiraal waaruit patiënten nauwelijks kunnen ontsnappen.

In de tweede en derde fase worden sterkere pijnstillers voorgeschreven, die aanzienlijke bijwerkingen en een hoog risico op verslaving met zich meebrengen. Misselijkheid, vermoeidheid, obstipatie, verminderd denkvermogen, stemmingswisselingen en depressie zijn slechts enkele van de mogelijke bijwerkingen. Bovendien moet de dosering bij langdurig gebruik continu worden verhoogd.

Het is belangrijk om de feiten te kennen en bewust te zijn van de mogelijke risico’s en bijwerkingen van langdurig gebruik van pijnstillers. Het is raadzaam om alternatieve behandelingen en strategieën te overwegen die de oorzaak van artrose aanpakken en het lichaam op natuurlijke wijze ondersteunen

Kijkoperatie is niet de moeite waard

Een veelvoorkomende chirurgische ingreep bij artrose is arthroscopie. Dit maakt het mogelijk om het gewricht te onderzoeken en kleine operaties uit te voeren. Echter, deze ingreep biedt geen voordelen bij de behandeling van artrosepijn, zoals een studie in het “New England Journal of Medicine” heeft aangetoond.

In deze studie onderging een willekeurig geselecteerde groep patiënten met knie-artrose arthroscopie, terwijl een andere groep dacht dat ze arthroscopie onderging maar dit niet daadwerkelijk kreeg. Beide groepen werden wel onder narcose gebracht. Tot verbazing van de onderzoekers ervoer de groep die daadwerkelijk arthroscopie onderging geen vermindering van pijn of verbetering van de kniefunctie in vergelijking met de placebogroep. Een andere studie kwam tot een vergelijkbare conclusie, waarbij arthroscopie geen voordeel bood ten opzichte van andere behandelingen. In Duitsland wordt arthroscopie daarom sinds 2015 niet meer vergoed door ziektekostenverzekeraars

Daarnaast blijkt uit een onderzoek van de Bertelsmann Foundation dat arthroscopie ook niet leidt tot minder kunstmatige kniegewrichten, zoals vaak wordt beweerd. Interessant genoeg worden er juist meer knieoperaties uitgevoerd in economisch sterke gebieden met hogere inkomens, ook al komt artrose daar eigenlijk minder vaak voor.

Bertelsmann Foundation: “Het is waarschijnlijk dat artsen zich laten beïnvloeden door financiële prikkels bij het uitvoeren van deze ingreep.”

Vanuit ons perspectief zijn de resultaten niet verrassend: de maatregelen die tijdens arthroscopie worden genomen, pakken de oorzaak van slijtage niet aan. Aangezien de overbelasting van spieren en bindweefsel nog steeds aanwezig is, zullen de kraakbeencellen blijven afbreken en zal de pijn niet permanent verdwijnen.

wandelende vrouw op blote voeten

Correctie van het standbeen. Niet doen!

Een dergelijke ingreep wordt sterk afgeraden! De gewijzigde gewrichtspositie komt precies overeen met de krachtlijnen van de trekkende spieren en fasciën. Wanneer het bot wordt verplaatst, kan dit systeem uiteindelijk worden verstoord. Daarnaast hebben we vaak gezien dat het lichaam dergelijke veranderingen na ongeveer een jaar zelf terugbrengt naar de oude situatie.

dure ziekenhuisrekening

Kunstgewrichten en ongezonde financiële prikkels

Veel artsen en therapeuten zijn van mening dat een kunstgewricht op een gegeven moment onvermijdelijk is. Wij zijn hier een heel andere mening toegedaan! Alleen in extreme gevallen kan een kunstgewricht nuttig zijn. Er zijn natuurlijk situaties waarin het nuttig kan zijn om dit te doen. Als een gewricht volledig kapot is en geen andere therapie kan helpen, kan een kunstgewricht het laatste redmiddel zijn. Een operatie is een poging om de oorspronkelijke verbinding te vervangen door kunstmatige verbindingen – maar het lukt nooit ten volle.

Kunstmatige gewrichten worden helaas veel te vaak en veel te snel ingezet. Ook in Nederland neemt het aantal enorm toe. En het levert ziekenhuizen enorm veel omzet in geld op.

Natuurlijk gaan we ervan uit dat de meeste artsen zich zorgen maken over het welzijn van hun patiënten, maar het roept toch de vraag op of medische noodzaak leidend is of geld.

vrouw krijgt een hartaanval

Kans op hartaanval

Een studie van Prof. Dr. Jörg Lützner en collega’s bewijst dit op indrukwekkende wijze: Kunstgewrichten bestaan vaak uit een legering op basis van titanium of kobalt waarvan de deeltjes in het bloed van de proefpersonen waarneembaar zijn. Bij patiënten die vijf jaar lang een kunstkniegewricht hebben gehad, kon het onderzoek een significant verhoogde kobaltwaarde in het bloed aantonen. 

De gevolgen zijn ernstig: Een chronische overdosis kobalt in het lichaam kan leiden tot toxische symptomen zoals schade aan de hartspier. Een team van onderzoekers van de Boston University School of Medicine heeft dan ook vastgesteld dat kunstmatige kniegewrichten het risico op hartaanvallen verhogen.

Patiënten met kunstgewrichten hebben vaak nog steeds pijn

Eigenlijk zou een kunstgewricht eindelijk de pijn moeten verlichten, maar patiënten merken vaak dat dit niet het geval is. Afhankelijk van de methode kunnen patiënten na de operatie zelfs nog erger lijden. Op dit punt is het weer indrukwekkend om te zien dat de pijn niets met artrose zelf te maken heeft: Het geïrriteerde gewricht en het versleten kraakbeen zijn immers volledig vervangen. Voor ons is het fenomeen gemakkelijk uit te leggen: Zolang de te hoge myofasciale spanningen niet zijn verminderd, blijft de pijn aanwezig – ongeacht of je een kunstgewricht hebt of niet.

Nu zullen sommigen van u beweren dat u patiënten kent die zich beter voelden na de operatie. In de loop der jaren en in gesprekken met diverse chirurgen en anesthesisten is het ons duidelijk geworden dat dit te danken is aan de maatregelen die tijdens de operatie zijn genomen. Met name de anesthesie ontspant de spieren, wat het spanningssysteem zodanig beïnvloedt dat de pijn ook na de ingreep aanzienlijk wordt verminderd of zelfs volledig wordt geëlimineerd. 

Deze effecten zijn echter slechts tijdelijk, omdat het beperkte bewegingspatroon van de geopereerde patiënt ervoor zorgt dat de overspanningen zich op de lange termijn weer opbouwen en dat de pijn ook weer optreedt. Verh